Nagyboldogasszony-napi gyógynövényáldás Pannonhalmán

Megszentelt élet – 2021. augusztus 13., péntek | 11:55

Augusztus 15-én ünnepi programokkal várják a látogatókat Pannonhalmán.

Ősi rítus a gyógynövényáldás Szent Márton hegyén, amelyet tíz éve élesztett újjá a Pannonhalmi Főapátság. Hagyományosan augusztus 15-én, Nagyboldogasszonykor, Mária mennybemenetelének ünnepén Isten áldását kérték a betakarított növényekre és azok felhasználóira.

Mária mennybemenetelét már az 5. században ünnepelték Jeruzsálemben, majd a 6. századtól fokozatosan vált egyre ismertebbé. Előbb keleten, majd a 7. századtól Rómában is elterjedt. Hazánkban Szent István király nyilvánította ünneppé augusztus 15-ét. Halála előtt ezen a napon ajánlotta fel az országot Máriának.

A néphagyomány szerint a gyógynövényáldás ehhez az ünnephez, azaz

Mária mennybemenetelének öröméhez kötődik, mivel benne látták eleink a teremtés helyreállítását.

A nyári betakarítás végeztével az emberek a monostorba hoztak a vadon, a konyhakertekben és a kolostori kertekben termő gyógynövényekből egy-egy kosárral, hogy az apát vagy egy szerzetes megáldja azokat.

Az ősi szertartás egészen a 18. század végéig élő hagyomány volt Pannonhalmán.

A monostor a mai napig a levéltárban őrzi azt az 1697-ből származó áldásgyűjteményt, amely a gyógynövények és kimondottan a levendula megáldására használt liturgikus szöveget is tartalmazza.

A Sacra Arca Benedictionum Magni Fundatoris Religionum Divi Patriarchae Benedicti kezdetű könyvbe most már a turisták is betekinthetnek: nemesmásolatát az Illatmúzeumban állították ki.

A rítust a több mint háromszáz éves gyűjtemény alapjain 2011-ben élesztette újjá a Főapátság.

Ma is az abban megtalálható fohásszal kérik Isten áldását a monostor gyógynövényeire, gyógynövényes termékeire, azok használóira.

Az augusztus 15-én, 17 órakor kezdődő szertartásba bárki bekapcsolódhat saját termesztett, gyűjtött vagy megvásárolt gyógynövényes termékeket odahelyezve, illetve szemlélőként is.

Augusztus 15. kiemelt programjai:

10.00 Konventmise a Szent Márton-bazilikában

17.00–17.30 Gyógynövényáldás a Gyógynövénykertben

18.00 A Boldogasszony-kápolna búcsúja, a misét celebrálja: Hardi Titusz OSB

19.00 Vesperás a Boldogasszony-kápolnában

Egész hétvégén bencés csokoládé- és likőrkóstolókkal, valamint ingyenes vezetéssel várják Önöket a Gyógynövénykertben és a Pannonhalmi Főapátság legújabb látványosságában, az Illatmúzeumban.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria