Nagyboldogasszony ünnepe a nagyváradi székesegyházban

Külhoni – 2024. augusztus 16., péntek | 18:20

Nagyboldogasszony ünnepén a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye hívei a székesegyház búcsúját is megülték. Az ünnepre készülve triduumot szervezett a nagyváradi székesegyházi plébánia. Magán a főünnepen, augusztus 15-én a 18 órakor kezdődő búcsúi szentmise főcelebránsa Böcskei László megyéspüspök, szónoka pedig András István, a gyulafehérvári szeminárium rektora volt.

Augusztus 12-én, hétfőn 18 órakor Fodor József általános helynök mutatott be szentmisét.

Augusztus 13-án, kedden 18 órakor Szűz Mária fatimai jelenésének emlékére Böcskei László megyéspüspök mutatott be szentmisét a nagyváradi székesegyházban, ezt követően pedig körmenetet tartottak a Szent Szűz szobrával a püspöki palota kertjében.

Augusztus 14-én, szerdán énekes körmenetet tartottak a székesegyház előtti téren, majd szentmisét, amelynek főcelebránsa és szónoka Fodor József általános helynök volt.

„Egy nagy jel, a reménységnek, a bizalomnak a jele, amely arra hív minket, hogy tekintsünk az égre. Az igazán értékes, maradandó dolgok onnan jönnek, és ott bontakoznak ki igazán minden keresztény ember számára, erre mutat rá a boldogságos Szűzanya megdicsőülése is” – fogalmazott augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén a szentmise köszöntőjében Böcskei László nagyváradi megyéspüspök.

A szentmise szónoka András István, a gyulafehérvári szeminárium rektora arról szólt, fontos, hogy az ember tanuljon meg igazán örülni és ünnepelni.

Három gondolatot emelt ki: merjünk örülni egymásnak; tudjunk megbocsátani, illetve bocsánatot kérni; higgyünk abban, hogy a tudás és a hit összefonódhat.

Elsősorban ne világi javaknak, hanem annak örüljünk, hogy Krisztus megváltott minket és a Szűzanya testestől-lelkestől a mennybe ment, nekünk is van lehetőségünk arra, hogy mennybe menjünk és testestől-lelkestől üdvözüljünk. Ennek a fényében nézzük és éljük az életünket – mondta a gyulafehérvári szeminárium rektora.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Ciucur-Losonczi Antonius

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria