Napi százhúsz adag meleg ebéd készül a Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi konyhájában

Külhoni – 2024. január 17., szerda | 14:28

A 2023. márciusi induláshoz képest megháromszorozódott a sepsiszentgyörgyi szociális konyhán naponta elkészített ebéd mennyisége. A Máltai Szeretetszolgálat sepsiszentgyörgyi szervezete által létrehozott és működtetett egységben alkalmanként 120–130 adag meleg ebédet főznek – adta közre honlapján a Romkat.ro portál január 16-án.

A támogatóknak köszönhetően az éjjeli menedékhely nappali foglalkoztatóját látogató hajléktalanokhoz, illetve ötven idős emberhez is rendszeresen eljut a meleg étel.

A pályázati forrásokból kialakított szociális konyha Sepsziszentgyörgyön a segélyszervezet Horgász utcai székházában működik, ahol négyfős csapat dolgozik azért, hogy a rászorulók napról napra elfogyaszthassák a frissen készített ebédjüket, melynek kiszállításáról is gondoskodnak.

Székely Róbert programfelelős a Romkat.ro érdeklődésére elmondta: az ételmennyiség 70 százalékát díjmentesen kapják meg az arra jogosultak, mások bizonyos összeg ellenében. Folyamatosan nő az igény a szolgáltatás iránt. Naponta érkezik megkeresés hozzájuk; ezt követően kollégáik felkeresik a jelentkezőket, ellenőrzik és felmérik helyzetüket, majd ennek nyomán döntenek arról, hogy ki kaphat meleg ebédet ingyenesen vagy esetenként egyéni hozzájárulás fejében.

A sepsiszentgyörgyi szociális konyhát a regionális élelmiszerközpont (Banca Regională pentu Alimente Brașov) látja el különböző hozzávalókkal, ennek függvényében döntenek a szakácsok a napi menü összetételéről.

Ez a szegénység leküzdése és az élelmiszer-pazarlás csökkentése mellett elkötelezett nonprofit egyesület juttatja el Brassó, Hargita és Maros megye mellett Háromszékre is a szociális programokat futtató szervezeteknek, alapítványoknak az adományozó cégektől átvett élelmiszer-felesleget, azaz szavatossági időn belüli, fogyasztásra alkalmas termékeket.

Székely Róbert hozzátette: legfontosabb támogatójuk két sepsiszentgyörgyi vállalkozás, a Bertis, illetve a Diószegi Pékség. „Amit értünk tesznek, amit tőlük kapunk, óriási segítség. Nélkülük nem tudnánk működtetni a konyhát, kiszolgálni a rászorulókat” – hangsúlyozta.

Szerző: Demeter Virág Katalin

Forrás és fotó: romkat.roHáromszék

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria