Nekünk csak egy dolgunk van, hogy kövessük Jézust – Lezárult az ökumenikus imahét Veszprémben

Hazai – 2024. január 30., kedd | 14:26

Az ökumenikus imahét záróeseményét január 28-án Veszprémben a Szent László-templomban tartották. Udvardy György érsek köszöntötte a különböző felekezethez tartozó híveket; Niederhoffer Zoltán református lelkész hirdetett igét.

Az érsek arra hívott meg minden jelenlévőt, hogy az egy Krisztushoz tartozók erejével imádkozzanak az egységért. „A szeretet parancsát emlékezetünkbe építve hálaadással és örömmel készüljünk arra, hogy a szeretet Istenével találkozzunk” – fogalmazott.

Niederhoffer Zoltán református lelkész igehirdetésében felhívta a figyelmet, hogy a héten már a nyolcadik alkalommal találkoztak az egybegyűltek. Ezen az estén az irgalmas szamaritánus történetének zárómondata került fókuszba: „Menj el és te is hasonlóképpen cselekedj!” – a lelkész mindenkit arra ösztönzött, hogy a történetből merítve, a szeretet és segítőkészség jegyében cselekedjenek mindennapjaikban.

Jézus nem csupán egy szép történetet akart elmesélni az irgalmas szamaritánusról, hanem valódi cselekvésre ösztönözte az embereket – mutatott rá Niederhoffer Zoltán. – A kereszténység olyan vallás, amely arra ösztönzi követőit, hogy ne üljenek tétlenül, hanem lépjenek ki a világba, és segítsenek azoknak, akik rászorulnak.

Az igehirdető kiemelte, hogy a kereszténység történetében számos kiváló személyt említhetünk, papokat, lelkészeket, zenészeket és orvosokat, akik aktívan tevékenykedve mutattak példát az irgalom és a segítségnyújtás terén.

Niederhoffer Zoltán végül ismét hangsúlyozta, hogy az irgalmas szamaritánus története nem egy szép mese, hanem fontos példázat a keresztény életvitelről. Azt hirdeti, hogy a kereszténység fő üzenete a cselekvésre és a segítésre irányul, és az egyetlen Isten iránti szeretetet a felebarát iránti szeretettel egyesíti.

Ahogy Ady Endre is írta Karácsony című versében: „Nem volna más vallás / Nem volna csak ennyi: / Imádni az Istent / És egymást szeretni…!” Ez a nagy parancsolat: szeresd az Uradat, Istenedet, szeresd felebarátodat, mint magadat. Az Úr Jézus Krisztus tanít minket és vezet ma is. És nekünk csak egy dolgunk van, hogy kövessük őt – mondta az igehirdető.

Az est zárásaként az érsek még egyszer kérte az egybegyűlteket, hogy imádkozzanak az egységért, és emlékezzenek arra, hogy a szeretet Istenével való találkozásra hálaadással és örömmel készüljenek.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria