Nem adják fel a harcot a bretagne-iak II. János Pál szobráért

Kitekintő – 2015. május 25., hétfő | 20:01

„Szabadgondolkodók, hagyjátok, hogy szabadon gondolkodjunk” – írták transzparensükre Ploërmelben a II. János Pál szobra mellett tüntetők május 16-án, akiknek ügyéhez a városka polgármestere és Hervé de Charette volt francia külügyminiszter is csatlakozott – tájékoztat a La Croix katolikus napilap.


Bár már a szobor befogadásának magyar támogatói oldala is aktív a Facebookon, a bretagne-i kisvárosnak se a jelenlegi, se az egykori polgármestere, sem a helybéliek nem számolnak azzal a lehetőséggel, hogy lebontásra, elszállításra, ezáltal máshol befogadásra várna a városukban kilenc éve felállított szobor.

Amint arról korábbi tudósításunkban beszámoltunk, a II. János Pál pápa tiszteletére közterületen az önkormányzat által emelt, Zurab Cereteli szobrász ajándékaként felállított emlékmű lebontására szólította fel május elején a francia kisvárost a bíróság, amely szerint az alkotás ellentétes az állam és az egyház szétválasztásáról rendelkező törvénnyel, ezért „el kell távolítani”.

Az északnyugat-franciaországi Ploërmelben található emlékmű „elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a Francia Köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel” – indokolta döntését a rennes-i közigazgatási bíróság.

Patrick Le Diffon polgármester – bár nem vett részt a május 16-ai tüntetésen – megígérte, hogy minden jogi eszközzel élni fog, hogy a szobor a helyén maradjon. A szobor védelmében eddig mintegy húszezren írták alá a petíciót.

II. János Pál alakja nem csak a valláshoz kötődik. Emberileg is nagy tiszteletnek örvend a katolikus Bretagne régióban. Több ezer katolikus ment el Auray-ba 1996-ban, hogy Bretagne-i Szent Anna zarándokhelyén találkozzon a pápával. Ő azonban nemcsak egyházfő, hanem államfő is számukra, akinek nagy szerepe volt a kommunizmus megszűnésében és a berlini fal leomlásának előkészítésében. Ez egy emlékszobor, és Bretagne kulturális örökségének része – vallják a petíció aláírói. – Sokan felvetették, talán a keresztet kellene levenni az alkotásról. Ez a lehetőség azonban fel sem merült sem a helyi polgármester, sem a művész számára – hangsúlyozzák.

A kereszt minden kálvárián, útkereszteződésben és a sírok tömkelegén ott áll… Azokat is lerombolják? – tette fel a polemikus kérdést a tüntetés egyik résztvevője.

A városka egykori polgármestere, Paul Anselin, II. János Pál szobrának fő védelmezője, a tüntetés szervezője elutasít minden lehetőséget, és még a látszatot is, hogy bármelyik párt a mozgalmuk mögé álljon. Egy katolikus fiatalokból álló mozgalom van csupán a háttérben, amelynek szlogenje: „Ne bántsd a pápámat!”

Paul Anselin javaslatára Hervé de Charette egykori francia külügyminiszter is melléjük állt. Az egykori miniszter vezetésével egy társaságot hoztak létre, amely pünkösdtől kezdve gyűjtést szervez a szobornak helyet adó közterület megvásárlására.

„A harc csak most kezdődik, hogy megmentsük kulturális örökségünket!” – mondja Hervé de Charette. Már régen nemcsak egy egyházfő szobráról és a keresztről van szó, hanem ahogyan a La Croix írja: „Vajon ezekben a toleránsnak nem nevezhető időkben a keresztények teljes jogú állampolgárok-e még Franciaországban?” Ezért lenne szükségük arra, hogy továbbra is mindennap olvashassák a szobor talapzatára vésett mondatot: „Ne féljetek!”

Fotó: La Croix

Mézner Mariann/Magyar Kurír