Nem különbek, hanem küldöttek vagyunk – Püspöki szentmise a Schönstatt-családtáborban

Hazai – 2024. augusztus 28., szerda | 12:47

Augusztus 19. és 25. között a Magyar Schönstatti Családmozgalom nyári táborát tartották a bárdudvarnoki lelkigyakorlatos központban. A családtáborba augusztus 22-én, csütörtökön ellátogatott Varga László kaposvári megyéspüspök, és szentmisét mutatott be a Porta Pacis (eredetileg bencés monostor) faépületének kápolnájában.

A táborba tizenkét család érkezett az ország különböző pontjairól, hogy a schönstatti családmozgalom tanításait átelmélkedve lelkileg elmélyüljön, felfrissüljön és megújuljon.

A családtábor csütörtöki napján Varga László püspök mutatott be szentmisét.

Az életünk egy nagy isteni terv része. Ha nyitottak vagyunk és hiszünk, akkor feltárul a titok, hogy mi is ez a terv – mondta homíliájában a főpásztor. – Keveset foglalkozunk a kiválasztottságunkkal, a meghívottságunkkal, s még kevesebbet a küldetésünkkel. Isten kiválasztott egy népet, akivel szövetséget kötött, majd egy új szövetséget kötött velünk. Meghívott és kiválasztott bennünket a többi népek és a többi ember közül.

A kiválasztottságunk alapja nem a kiválóságunk – hangsúlyozta a kaposvári megyéspüspök. – Nem azért választott ki bennünket, mert különbek lennénk a világ összes emberénél.

Kiválasztottságunk alapja az ő szeretete és bizalma.

Kiválasztott bennünket, mert küldetést szánt nekünk, s alkalmasnak tart bennünket erre a küldetésre.

A kiválasztottságot a keresztség szentségében pecsételte meg mindegyikünk életében. 

Ha elfogadjuk ezt a méltóságot, akkor e szerint fogunk élni – emelte ki Varga László püspök.

Kevesen vannak közöttünk, akik úgy büszkék arra, hogy ők keresztények, hogy közben nem nézik le azokat, akik nem keresztények.

Nem különbek vagyunk, hanem küldöttek.

Isten küldetést szánt nekünk, hogy az örömhírt, az evangéliumot, Isten országának jó hírét éljük meg, tegyünk róla tanúságot, és hívjunk meg másokat is arra a lakomára, melyet Isten készített az emberiségnek.

Isten szándéka szerint valamennyiünk hivatása a szentség. Többet akar, mint hogy rendes emberek, jó állampolgárok és becsületes egyháztagok legyünk. Szentté akar tenni bennünket. A szentség nem erényverseny, nem azt jelenti, hogy legyőzöm a másikat az erényeimmel.

A szentség az alázat útja. Nem fölfelé, hanem lefelé vivő út – az önkiüresítésbe, alázatba, szolgálatba,

mert ezt tette a Szent, aki megjelent Jézus Krisztusban. Mi őt akarjuk követni, az ő lelkületét.

Az életszentség titka egy kapcsolat. Olyan, mint a házasságban a szerelem. Minél izzóbb, annál jobban átformál benneteket, s megadjátok magatokat a másiknak. Megadjátok magatokat a szeretetnek, s önként, minden kényszer nélkül változtok, mert annyira szeret a másik, s te is annyira szereted őt. Ilyennek képzelem az életszentséget. Beleszeretünk a szerelmes Istenbe önként, s mivel szeretve vagyunk, engedjük, hogy formáljon bennünket.

A Szenttel, a Szeretettel való kapcsolat átformál bennünket, s az, hogy meddig jutunk ebben, azon múlik, hogy mennyi időt és találkozást szánunk ennek a kapcsolatnak

– fogalmazott prédikációjában a főpásztor.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria