Nemzetközi kampányt indítanak a szaléziak a gyűlöletbeszéd ellen

Megszentelt élet – 2022. december 3., szombat | 19:11

Nem a gyűlöletbeszédre címmel kampányt indítottak a Don Bosco International (DBI) szövetségn keresztül, amely a szalézi rendet képviseli az Európai Unió intézményeinél.

A rend ezzel az akcióval is elkötelezte magát amellett, hogy segítsenek a pedagógusoknak, a családoknak, a médiának és a fiataloknak felismerni és hatástalanítani a gyűlöletbeszédet, a diszkriminatív és erőszakos üzeneteket, amelyek  a közösségi oldalakon és azokon túl is terjednek.

Az ENSZ jelentései szerint szerte a világon az idegengyűlölet, a rasszizmus és az intolerancia nyugtalanító hulláma van kialakulóban, az antiszemitizmus, a muszlimok elleni gyűlölet és a keresztényüldözés aggasztó növekedésével. Egyidejűleg nő a zaklatás, az internetes zaklatás és más diszkriminatív magatartások is, amit a közösségi hálózatok terjedése és az anonimitás lehetősége is táplál. Ezzel kapcsolatban Ferenc pápa rámutatott, hogy „a társadalmi agresszió a mobil eszközökben és a számítógépekben páratlan teret talál a terjeszkedéshez”.

A gyűlöletbeszéd veszélyt jelent a társadalmi stabilitásra és békére.  A Nem a gyűlöletbeszédre kampány erre reagálva kíván eszközt adni a gondolkodáshoz a gyűlöletbeszéd és a kapcsolódó emberi jogi jogsértések kérdésében, különösen a fiatalok számára.

Az erőszak növekedése – hangsúlyozza DBI – az önkifejezés és a párbeszéd képessége elvesztésének is tulajdonítható. Az algoritmusok, a mesterséges intelligencia és a profilalkotó rendszerek növekvő terjedése elszigeteli a fiatalokat információs és kommunikációs buborékokba, így közvetve hozzájárul a radikalizálódási folyamatokhoz. És minél kevésbé tudják az emberek, hogyan fejezzék ki magukat és nézzenek szembe önmagukkal, annál erőszakosabbak lesznek.

Ezért – hangsúlyozzák a kampány dokumentumában – nagyon fontos, hogy a fiatalok és a kiskorúak, valamint a pedagógusok, a szülők, az ifjúságsegítők, illetve a szaléziak körében is fejlesszék a kritikai gondolkodás képességét. Így lehetővé válik a gyűlöletbeszéd felismerése és kezelése konkrét intézkedések sorával.

Ezek pedig a következők: a gyűlöletbeszéd jellegű diskurzusok nyomon követése és elemzése; az okok, tényezők és szereplők kezelése; az áldozatok bevonása és támogatása; az érintettek összehívása; kapcsolattartás a médiával; a gyűlölet-bűncselekmények elleni nevelés; a békés, befogadó és igazságos társadalmak támogatása és a pozitív narratívák népszerűsítése, hogy az emberek közt megtapasztalható gazdag sokféleséget támogatássák.

Ezekből kiindulva a kampány a gyűlöletbeszéddel szemben hat operatív javaslatot fogalmaz meg:
– A megelőző módszer alkalmazása a digitális világban is, annak adaptálásával és a megfelelő módszertanok és kapacitások kifejlesztésével.
– A fiatalok bevonása a különböző pozitív narratívák megalkotásába.
– A szülők és a családok bevonása egy olyan együttműködésbe, amely alapvető fontosságú a fiatalok nevelésében.
– Kezdeményezések kidolgozása a kritikai gondolkodásra való felkészítés terén.
– A Szalézi Család ösztönzése az emberi jogokon alapuló megközelítés alkalmazására a diskurzusokban és a cselekvésekben, online és offline egyaránt.
– A testvériség megélése és tevékeny munkálkodás a békés együttélésért.

A DBI felkéri a szalézi oktatásban részt vevő valamennyi sembert, hogy egyesítsék erőiket e közös kihívásban, és építsék együtt az emberi jogok kultúráját, amely hozzájárul az őszinte, aktív és felelősségteljes állampolgárság megteremtéséhez.

Forrás: szaleziak.hu

Fotó: infoans.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria