Nemzetközi siker Portugáliában: nagydíjas lett a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola leánykara

Kultúra – 2024. október 14., hétfő | 20:45

A portugáliai Fundão adott otthont október 2–6. között a Beira Interior Nemzetközi Kórusversenynek és Fesztiválnak, amelyen az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye fenntartásában működő Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Jubilate Leánykara – Sapszon Ferenc és Sapszon Borbála karnagyok vezetésével – két kategóriadíj mellett a verseny nagydíját is kiérdemelte.

A Beira Interior Nemzetközi Kórusversenyen idén 24 kórus vett részt, a portugál kórusok mellet többek között Észtországból, Németországból, Magyarországról és Romániából érkeztek résztvevők. A hazánkat 55 fővel képviselő Jubilate Leánykar ezúttal két kategóriában mérette meg magát: az ifjúsági kórusok „leánykari” kategóriájában és az általános Musica Sacra kategóriában, mindkét esetben sikerrel. Műsorukon reneszánsz mesterek – Jacobus Gallus, Tomás Luis de Victoria –,  J. S. Bach, a romantikus Johannes Brahms, valamint kortárs magyar szerzők – Karai József, Orbán György, Huszár Lajos, Gyöngyösi Levente – kórusművei szerepeltek.

A nagydíjas versenyen Ward Swingle nagy sikert arató George Gershwin–feldolgozása mellett Sapszon Ferenc Fatimai Ave Mariája is elhangzott portugál nyelven, amit a közönség óriási örömmel fogadott.

A kórust elkísérte az  Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóságának főigazgató-helyettese, Oláh Gáborné; Oláh Gábor tanügyi igazgató és Illés Erika tanügyi referens is. „A Jubilate leánykar tagjai kisugárzásukkal, felkészültségükkel és zenei teljesítményükkel méltó módon képviselték a kórusiskolát, a kodályi örökséget, és nem utolsó sorban hazánkat, Magyarországot” – fogalmazott a versenyt követően Oláh Gábor.

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola és kórusai a ’80-as évek óta meghatározó szereplői a hazai és nemzetközi kóruséletnek és zenekultúrának. A Kossuth- és Liszt-díjas Sapszon Ferenc, a Magyar Örökség díjjal kitüntetett Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola alapítója a kezdetektől a Jubilate Leánykar karnagya. Vezetésével a kórus Európa számos országában fellépett már, de az Amerikai Egyesült Államokba is több ízben kaptak meghívást, illetve korábban is több ízben arattak győzelmeket nemzetközi versenyeken. A Jubilate Leánykart a versenyre Sapszon Ferenc és Sapszon Borbála közösen készítette fel. (Sapszon Ferenc 2022-ben ünnepelte 70. születésnapját, ebből az alkalomból vele készített interjúnk ITT olvasható.)

Egy ilyen megmérettetésre jó esetben hat-hét hónap alatt lehet felkészülni, a Jubilaténak azonban csak egy bő hónap állt a rendelkezésére. Külön izgalmat jelentett, hogy az indulás előtti napon az egyik mű continuo kíséretét játszó csellista belázasodott, így nem tudott a leánykarral utazni. A csapatnak tehát Portugáliában kellett csellistát szereznie. A helyi zeneiskola készséges segítségének köszönhetően végül az intézmény egyik csellóművésze „ugrott be” a versenyen. A nemzetközi zsűri végül a kezdeti nehézségek ellenére is szuperlatívuszokban értékelte a Jubilate Leánykar teljesítményét.

A kórus hazafelé megállt Lisszabonban, valamint Fatimában, hogy a világ egyik legnagyobb Mária-kegyhelyén adjanak hálát a közös munkáért és eredményért.

Az elért eredményekhez Erdő Péter bíboros, prímás levélben gratulált mind a karvezetőknek, mind a kórustagoknak, Isten áldását kérve a további munkájukra.

Fotó: Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola

Magyar Kurír
(he)

Kapcsolódó fotógaléria