Nőszövetségek zarándoklata Márton Áron nyomdokain

Külhoni – 2015. október 21., szerda | 12:20

Az immár nyolcadik Márton Áron-zarándoklaton a csíkcsicsói, a hidegségi és a tusnádfürdői katolikus nőszövetségek tagjai vettek részt október 12. és 14. között. Híveit elkísérte Nagy József csíkcsicsói és Szilveszter Imre-Gábor hidegségi plébános.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A közel ötvenfős csoport ezúttal is a csíksomlyói kegytemplomban ünnepelt közös szentmise után indult útnak, melynek főcelebránsa Urbán Erik ferences atya, érseki helynök volt.

A zarándoklat első állomásán, Csíkdánfalván Bara Ferenc főesperes-plébános fogadta a csoportot. Ferenc atyát 1978 augusztusában nevezte ki személyi titkárává Áron püspök. Egyike azon két még élő személynek, akik ott álltak a főpásztor halálos ágyánál. A zarándokcsoport meghallgatta az egykori titkár tanúságtételét, aki megtapasztalhatta a már súlyosan beteg főpásztor jóságát és atyai szeretetét, de azt is, mennyire határozott volt, ha az állam beavatkozásai ellen kellett fellépnie.

A gyulafehérvári püspök szülőfalujában, Csíkszentdomokoson az egykori egyházi iskola épületében 2010-ben kialakított Márton Áron Múzeumban Sándor Edit beszélt a szent életű főpásztor életéről.

A templomban Csiby László plébános megmutatta a zarándokoknak a szülőfalunak adott püspöki ajándékokat: egy kelyhet, egy paténát és egy cibóriumot.

Az autóbusz áthaladt Márton Áron két első szolgálati helyén, Gyergyószentmiklóson és Gyergyóditrón. Az út során Kovács Gergely, Márton Áron boldoggáavatási ügyének posztulátora ismertette a települések, az egyházközségek és a templomok történetét és beszélt Márton Áron első papi éveiről.

A szászrégeni plébániatemplomban Elekes Szabolcs káplán köszöntötte a csoportot. Külön szólt a templomkertben álló Márton Áron-szoborról és a templom Márton Áront ábrázoló üvegablakáról. A zarándokok meglátogatták Alexandru Todea görögkatolikus püspök, későbbi bíboros házát, aki éveken át együtt raboskodott Áron püspökkel a máramarosszigeti börtönben. „A két főpásztort kölcsönös tisztelet és barátság kötötte össze” – hangsúlyozta Mühlbauer-Keul Mária, Todea bíboros egykori titkárnője.

A zarándoklat második napja Áron püspök életútja legnehezebb szakaszának helyszínét járta be: a máramarosszigeti börtönben 1997-ben megnyitott Kommunizmus és az Ellenállás Áldozatainak Emlékmúzeumát. A börtön köztörvényes bűnözők részére épült, de 1950 és 1955 között kizárólag politikai foglyokat őriztek itt. Áron püspök a különböző börtönökben eltöltött összesen mintegy öt és fél évből 1951. szeptember 19-től 1954. május 27-ig volt a máramarosszigeti börtön 45-ös cellájának foglya, és később Isten szeretete iskolájának nevezte a börtönt, ahol megtanult szeretni minden embert, tartozzék bármely nemzethez vagy felekezethez.

A máramarosszigeti Borromeo Szent Károly-plébániatemplomban Reszler Mihály főesperes fogadta a csoportot, majd Nagy József csíkcsicsói plébános mutatott be szentmisét.

Ezt követően a zarándokok felkeresték a város peremén fekvő „szegények temetőjé”-t, amely 1997-ig működött temetőként, azóta a börtönmúzeumhoz tartozó emlékhely. Itt temették el a város szegényeit és árváit, az elmegyógyintézet halottait, valamint a börtönben elhunyt rabok jó részét. Itt nyugszik valahol Boga Alajos is, aki általános helynökként Áron püspök letartóztatása után egy ideig az egyházmegyét irányította és a máramarosszigeti börtönben hunyt el 1954. szeptember 14-én. A zarándokcsoport tagjai a szabadtéri oltárnál imádkoztak az áldozatokért és Áron püspök boldoggá avatásáért.

A Dés felé vezető buszúton Kovács Gergely és Ferencz Kornélia ismertették a dési ferences kolostor kiemelkedő szerepét a kommunizmus idején. A dési ferences kolostorban Gegő Juliánusz atya fogadta a zarándokokat, akik a közös esti imádság és vacsora után Kolozsvárig folytatták útjukat.

A harmadik nap reggelén Kovács Sándor főesperes-plébános főcelebrálásával mutattak be szentmisét a kolozsvári Szent Mihály-templomban, ahol Márton Áron 1936 márciusától előbb megbízott, majd kinevezett plébános volt, és ahol 1939. február 12-én püspökké szentelték.

A szentmise után a zarándokok meglátogatták a piarista templomot és az egykori Báthory-Apor szemináriumot, ahol a főesperes bemutatta az 1931 őszétől ifjúsági lelkipásztor és akadémiai hitszónokként működő Márton Áron tevékenységét. Ezt követően a kolozsvári nőszövetség köszöntötte és látta vendégül a csoportot.

Kolozsvárról Gyulafehérvárra érkeztek a zarándokok. Az érseki palotában és a kertben Jakubinyi György érsek vezette körbe őket.

A székesegyház és az annak északi tornyában berendezett emlékszoba megtekintése után a zarándoklat a székesegyház kriptájában ért véget, Márton Áron püspök nyughelyénél.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Iochom Zsolt, Kovács Gergely

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria