Nusantarában, Indonézia új fővárosában Xavéri Szent Ferencnek szentelt bazilikát építenek

Kitekintő – 2024. augusztus 2., péntek | 10:24

Az új indonéz fővárosban, Nusantarában (jelentése szó szerint: ’szigetcsoport’) egy új, Xavéri Szent Ferencnek szentelt katolikus bazilikát fognak építeni; az alapkő letétele ez év októberében lesz. Nusantara Borneó sziget keleti partján fekszik, és a kormány tervei szerint 2024. augusztus 17-től Indonézia fővárosa.

A hírt a Fides missziós hírügynökség az indonéziai vallásügyi minisztérium katolikus közösségek irányításáért felelős főigazgatóságától tudta meg. Ez egyike a minisztérium hat főigazgatóságnak, amelyeket az állam által elismert hat egyház, illetve vallás (iszlám, Katolikus Egyház, protestáns egyházak, hinduizmus, buddhizmus, konfucianizmus) alapján hoztak létre. A  fent említett igazgatóság foglalkozik az állam és a Katolikus Egyház közötti kapcsolatokkal, a felmerülő kérdésekkel, valamint a katolikus iskolák és templomok építésével, illteve az ezekkel összefüggő valamennyi szabályozással.

A projekt szerint októberben teszik le a bazilika alapkövét az új fővárosban; az épületkomplexum a püspökségnek, a lelkipásztori létesítményeknek és a szükséges irodáknak is helyet fog adni.

A döntést, hogy az új bazilika Xavéri Szent Ferenc tiszteletére épüljön, az Indonéziai Püspöki Konferenciával (KWI) egyetértésben hozták, hogy tisztelegjenek a jezsuita misszionárius emléke előtt, aki 1546. február 14-én szállt partra a ma Indonéziához tartozó Maluku (korábban: Fűszer) -szigeteken, és innen kezdte meg misszióját az indonéz szigetvilágban. Az ambóniai egyházmegyében (Ambon városában, a Maluku-szigetek legnagyobb településén) van már egy katedrális és egy emlékmű, amelyeket a szentnek dedikáltak, akire mostantól az új, a „jövő fővárosában” is emlékezni fognak.

Nusantara lesz Indonézia új fővárosa (Jakarta helyett – a szerk.). A jelenlegi indonéz elnök, Joko Widodo – aki ősszel adja át a hatalmat az újonnan megválasztott Prabowo Subiantónak – által támogatott megaprojekt jó úton halad a megvalósítás felé. Úgy tűnik, hogy az elnök, közkeletű nevén Jokowi, mindent megtesz azért, hogy októberi távozása előtt befejeződjön az állami épületek kivitelezése Nusantarában, néhány akadály, például a külföldi befektetések hiánya és a földdel kapcsolatos problémák ellenére.

Joko Widodo az augusztus 17-i nemzeti függetlenség napját már a nusantarai elnöki palotában szeretné megtartani, mely ünnepséget az új főváros felavatásának tekinti, ezért az elmúlt hetekben intenzívebbé tette az elnöki személyzet munkarendjét, az elmúlt hónapokban pedig zöld utat adott iskolák, irodák és különféle magánépületek építésének, és külföldi befektetéseket ígért, de megfigyelők szerint ezek eddig még nem valósultak meg.

A megválasztott elnök, Prabowo Subianto ígéretet tett arra, hogy beiktatása után is folytatja Nusantara fejlesztését. Az új főváros helyszínéül választott, az indonéziai Borneó szigetének keleti partján, a jelenlegi fővárostól, Jakartától körülbelül 1200 kilométerre fekvő Nusantara infrastrukturális projektje a kormány becslése szerint 32 milliárd dolláros gazdasági kötelezettségvállalást jelent.

Az indonéz vallásügyi minisztérium, kifejezetten a katolikus közösségekért felelős igazgatóság gondoskodik a katolikus bazilika kivitelezéséről – amely a közmunkaügyi minisztérium irányítása alatt épül –, míg a belső tér, a díszítés és a liturgikus felszerelés a fent említett igazgatóság feladata lesz, továbbra is együttműködve az Indonéziai Püspöki Konferenciával. A városrendezési tervek szerint a bazilika a nagy nemzeti mecsettől nem messze fog emelkedni, ahogy Jakartában is, ahol a katolikus Nagyboldogasszony-főszékesegyház és az Istiqlal (’függetlenség’) mecset egymással szemben, ugyanabban az utcában található, a vallások békés együttélése jelképeként.

Forrás és fotó: Fides.org

Hollósi Judit/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Fénykép a nusantarai Xavéri Szent Ferenc-bazilika projektrőlA nusantarai Xavéri Szent Ferenc-bazilika homlokzatának részleteA nusantarai elnöki palota projektje