Nyári családtrénerképzést tartottak a Kaposvári Egyházmegye szervezésében

Hazai – 2024. augusztus 6., kedd | 9:01

Július 22. és 28. között tartották az egyházmegyei családtréner-képzés nyári alkalmát a kaposszentbenedeki Porta Pacis Lelkigyakorlatos Központban. Az egyik részt vevő házaspár, Szöllősi Tamás és Nikoletta beszámolóját szerkesztett formában adjuk közre.

2022 óta zajlik a schönstatti alapokon nyugvó családakadémiai képzés a Kaposvári Egyházmegyében – immár a harmadik évfolyammal, kilenc házaspár részvételével.

Az első két „szemeszterben” minden alkalommal a keresztény házasság, a gyermek- és önnevelés témájában hangzottak el érdekes és hiteles előadások a már korábban Családakadémiát végzett házaspároktól.

A képzés második évében a házaspárok többek között retorikai, csoportdinamikai és közösségépítési ismeretekkel is gyarapodtak, és az első évben megszerzett tudás alapján önálló, ötperces előadásokat dolgoztak ki tetszőleges és kötött témákban is. Ezen folyamatnak köszönhetően alakították ki úgynevezett „szívtémájukat”, amelyről a Kaposszentbenedeken tartott nyári hétre már egy-egy 45 perces előadással kellett készülniük.

Nagy izgalom és sok munka előzte meg a prezentációkat, amelyek főként az alábbi témákat ölelték fel: időgazdálkodás; a hit, ima és ráhagyatkozás fontossága; hogyan tartsuk karban a házasságunkat; a tisztelet kérdése.

Mély, hiteles és tartalmas előadások hangzottak el. A gondolatok, üzenetek, jó gyakorlatok és helyenként tanúságtételek nagy értéket képviselnek majd akkor is, amikor már nemcsak a képzésen részt vevők köre hallhatja őket, hanem az egyházközségek tagjai is reményeink szerint gazdagodhatnak általuk.

A hét zárásaként a résztvevők együtt értékelték az elmúlt két évet: egy összetartó, szeretetteljes közösség jött létre a házaspárok, családok és a gyerekek között is, ami jelentősen meghatározza a jövőnket.

„Fontosnak tartjuk az egység megélését és annak továbbadását a küldő közösségeinkben. Többen nem hittük, hogy ki tudunk lépni a komfortzónánkból, és az elején még nem mindannyian értettük, mi is a cél. Ma már a legtöbben nem tudjuk, hol tartanánk az igazán jellemformáló képzés nélkül. Nem gondoltuk, hogy képesek leszünk akár 45 percben is értéket közvetíteni, de ismét bebizonyosodott, hogy az Úr nem a kicsinységünk ellenére, hanem éppen ezért szeret bennünket. Kincsesbányát kaptunk ajándékba, amit édes kötelességünk továbbadni” – olvashatjuk a Szöllősi házaspár beszámolójában.

A képzés ősszel, a bemutató előadásokkal folytatódik a küldő plébániákon: Balatonbogláron, Fonyódon, Nagyatádon, Nagykanizsán, Siófokon, Somogydöröcskén és Szóládon. Majd november 23-án Nagyatádon a küldetésünneppel és diplomaosztóval zárul ünnepi szentmise keretében, melyet Varga László kaposvári megyéspüspök mutat be.

Az igazi munka és küldetés azonban csak itt kezdődik: a nyári héten is több ízben volt szó róla, hogy az egyházmegyei zsinat folyamán összegyűjtött lehetséges programokból és egyházközségi ötletek alapján hogyan adható tovább a már említett „kincsesbánya”. A teljesség igénye nélkül a lehetőségek között olyan pontok szerepelnek, mint a jegyesfelkészítés, házaspárok és családok segítése, közösségek létrehozása, lelkinapok szervezése, egyházi ünnepekhez kapcsolódó családos szokások felelevenítése vagy a Házasság Hete programsorozat szervezése.

„Hálával tartozunk a Rangits, Radnai és Varga házaspároknak és a lelkes gyermekfoglalkoztatóknak, hogy munkájukkal lehetővé tették a hét igazán gördülékeny megvalósulását. Köszönjük a Kaposvári Egyházmegye nagylelkű hozzájárulását a képzés költségeihez!” – írta a részt vevő és szervező családok nevében a siófoki Szöllősi Tomi és Niki.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Hrankai Dávid

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria