Nyári tábort szerveztek a Pécsi Egyházmegye ministránsainak Gyönkön

Hazai – 2023. július 26., szerda | 13:56

Idén 28 ministráns részvételével július 9. és 15. között a Tolna vármegyei Gyönkön rendezték meg a Pécsi Egyházmegye hagyományos ministránstáborát. A fiatalok missziós küldetést is teljesítettek, a záró szentmisére személyesen hívták meg a település lakosait. A rendezvényre ellátogatott Felföldi László megyéspüspök is. A Pécsi Egyházmegye Ministráns Referatúrája beszámolóját szerkesztve közöljük.

A szervezők már hónapokkal korábban elkezdték a munkát, valamint a tábor kezdete előtt két nappal a helyszínre érkeztek és berendezték azt, hogy minden időben készen álljon a táborozó fiatalok számára.

A 9–14 éves korosztályhoz tartozó ministránsok azért gyűltek össze, hogy jobban megismerjék Istent és egymást, a ministrálás fortélyait, továbbá az apostolokat – ez volt ugyanis az idei tábor témája. Minden délelőtt a szervezőcsapat egyik tagja előadást tartott Jézus és az apostolok kapcsolatának egy-egy fontos eseményéről.

Július 9-én 16 órától regisztrálták a táborba érkezőket. Ezt közös szentmise és vacsora követte, este pedig ismerkedős játékok segítségével mutatkozhattak be egymásnak a ministránsok. A rengeteg energiával rendelkező fiúk további mozgásra vágytak, így este focimeccset szerveztek. A nap esti imával zárult.

Másnap délelőtt a táborozók Kovács Violetta előadását hallhatták az apostolok kiválasztásáról, melyet kiscsoportos megosztás követett. A délelőtt folyamán „szentháborút” is játszhattak a gyerekek, melynek szabályai mindössze annyiban különböznek a jól ismert számháborúétól, hogy a résztvevők homlokán számok helyett egy-egy szent neve szerepel. Délután vízibombacsata következett, ahol tényleg senki sem maradt szárazon. Később Szanyi Norbert, Mihovics Szebasztián és Miklovits Attila papnövendékek tartottak úgynevezett „ministránsfélórát” a szentmisén elvégzendő feladatokról, majd Dallos Tamás komlói plébános mutatott be szentmisét.

Kedden délelőtt Németh Dávid tartott előadást a vihar lecsendesítéséről, ezt a témát aztán kiscsoportokban dolgozták fel a résztvevők. A délután folyamán rendhagyó szentmise következett, melynek során az Eucharisztia liturgiája előtt a főcelebráns, Kovács József atya misszióra küldte a tábor résztvevőit. Kiscsoportokban a város utcáira mentek, becsengettek a gyönki lakosok házába, és szeretettel meghívták őket a pénteki záróestre. A lakosok borítékba csomagolt meghívót is kaptak. Miután Gyönk minden házába eljuttatták az üzenetet, visszatértek a templomba és a felajánlással folytatódott a szentmise. 

A szerdai napot Siófokon töltötték a gyerekek. 10 órakor Vida Zoltán mutatott be szentmisét, majd Szakmári Eszter előadása következett a vízenjárásról, ami különösen illett az adott naphoz, mert egy gyors ebéd után indultak is a Balatonba fürdeni. Este fakultatív programként az Áttörés című filmet nézhették meg a gyerekek. 

Csütörtökön a fiatalok a Legyen Ön is milliomos! című tévéműsor mintájára készült Legyen Ön is ministráns! játékban vehettek részt. Ebben a játékban nagyrészt a ministrálással, az Egyházzal és a hittel kapcsolatos kérdésekre kellett választ adni. A délelőtt későbbi szakaszában Mihovics Szebasztián diakónus egy játékos, vallásos mondókát tanított a gyerekeknek, majd Husz Dóra előadása következett a csodálatos kenyér- és halszaporításról.

Délután Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatott be szentmisét, aki előadást is tartott a liturgikus eszközökről.

Pénteken Iloskics Mátyás adott elő az utolsó vacsora történetéről, majd a táborozók a szomszédos Regölybe utaztak, ahol megtekintették Újszkítiát, ami egy kísérleti régészeti telep és egy több ezer éves települést mutat be. A nap fénypontja az esti program volt: megérkeztek a tűzoltók és kezdetét vette a habparty. A fergeteges hangulatú este tábortűzzel ért véget. 

Az utolsó napon szentmisével és közös ebéddel zárult a tábor, melyre a gyerekek családtagjai is meghívást kaptak. 

Forrás: Pécsi Egyházmegye 

Szöveg: Fábián Bence

Fotó: Szanyi Norbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria