Nyáron a Tihanyi Bencés Apátságban lesz látható egyik első nyelvemlékünk

Kultúra – 2023. május 18., csütörtök | 20:08

2023 nyarán a Tihanyi Bencés Apátság rendkívüli időszaki kiállítás megrendezésére készül: Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát, valamint a Főapátsági Levéltár igazgatója, Dénes Tamás és munkatársai jóvoltából június 17. és augusztus 31. között 1055-ös aláírásának eredeti helyén lesz megtekinthető a magyarság egyik legkorábbról fennmaradt írásos nyelvemléke, a tihanyi apátság alapítólevele.

A Tihanyi Bencés Apátság alapítólevelével kapcsolatban már a legtöbb iskoláskorú gyermek is tudja, hogy az állatbőr hártyára írt okmány latin sorai között jól olvashatóak a legkorábban leírt magyar nyelvű szavak. Azonban a tihanyi bencések számára ez az oklevél nem csupán nyelvünk egyik első emlékének őrzője; sokkal inkább gyökereik szimbóluma, ezeréves otthonuk letéteményese, ezen túl pedig páratlan történeti forrás azokról az időkről, amikor az első bencés szerzetesek megtelepedtek a Balaton fölé magasodó sziklán. A Pannonhalmi Főapátsági Levéltárban oly gondosan őrzött alapítólevél tihanyi kiállításánk célja a bencés hagyomány ezeréves folytonosságának hirdetése.

A Tihanyi Bencés Apátság 2021 tavaszára megújult, modern galériájának három terme a következő rendben követi egymást: Az első terem bemutatja az apátság megalapításának történeti körülményeit, az apátság korabeli birtokrendszerét, a birtokokon zajló sokszínű munkát és az azt végző népességet. Az alapítólevelet mint nyelvemléket egyébként az apátság történetét bemutató állandó múzeumi kiállítás is részletesen megismerteti az érdeklődőkkel.

A második terem a tihanyi alapítólevélnek szentelt tér lesz: itt a biztonsági és műtárgyvédelmi szabályok legkörültekintőbb betartása mellett méltó körülmények között, autentikus középkori királyi mintázattal ékesített falak között és megfelelő világítással tervezik időszakosan bemutatni a közönség számára a tihanyi alapítólevelet.

A harmadik terem múzeumpedagógiai célokat szolgál majd, ahol az apátság alapításának körülményeit egy társasjáték teszi élményszerűvé, elmélyítve az első teremben szerzett tudást, és a fiatalabb korosztály számára is maradandó emléket jelentve.

Különleges egybeesés, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2023-ban adja ki „Országépítő királyok Árpád dinasztiájából” sorozatának második elemét, amely I. András királynak, a tihanyi monostor alapítójának állít emléket. Ahogy az köztudott, 2023-ban Veszprém Európa kulturális fővárosa. A szervezők bíznak abban, hogy ez az eseménysorozat és tervezett kiállítás kölcsönösen erősítheti egymást, és a kiállításhoz kapcsolódó tematikus programokkal – például a múzeumok éjszakája, gazdag nyári koncertsorozat, idegenvezetések – az apátság is be tud kapcsolódni e jeles év gazdag programkínálatába. A programokkal kapcsolatban a www.tihanyiapatsag.hu oldalon lehet majd tájékozódni. 

A kiállítás Veszprém megye meghatározó gazdasági szereplőinek összefogásával valósulhat meg. A szervezők ezúton is köszönik a vállalatok támogatását. Önzetlen segítségükről, a kultúra, a Veszprém megyei identitást erősítő eme kiállítás és a kapcsolódó események szponzorációjáról méltóképpen meg fognak emlékezni.

Forrás és fotó: Tihanyi Bencés Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria