Nyíregyházára is ellátogattak a tartományi gyűlésüket Máriapócson tartó bazilita szerzetesek

Megszentelt élet – 2024. február 23., péntek | 13:17

E napokban tartják Máriapócson a Nagy Szent Bazil Rend tagjai szokásos négyévenkénti tartományi gyűlését. A bazilita szerzetesek egyhetes tanácskozásuk elején értékelték az elmúlt évek eredményeit, és tartományfőnököt választottak az elkövetkező négy évre. A káptalanon a lelki feltöltődésre is szakítottak időt – február 21-én Nyíregyházára látogattak.

A Nagy Szent Bazil Rend magyarországi Szent István-tartománya már jó ideje a kárpátaljai Szent Miklós-tartománnyal együtt működik, így a két közösségnek ugyanaz a tartományfőnöke, akit négyévente választanak meg a baziliták.

A háborús viszonyok miatt nem tudták volna Ukrajnában lebonyolítani a káptalant, ezért Máriapócsra érkezett az a huszonkét szerzetes testvér és atya, akik egy héten keresztül tartózkodnak a görögkatolikus nemzeti kegyhelyen.

A káptalan elején, a tanácskozások és munkamegbeszélések során visszatekintettek a múltra, értékelték az előző négy évet, szerdán pedig megválasztották a tartományfőnököt (protoigument). 2024-től négy évre ismét Francisk Onysko OSBM vezeti a két provinciát.

Tartományi gyűlésük első napjaiban Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita segítette elmélkedéseivel a résztvevőket lelki megújulásukban; Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök is együtt imádkozott a közösséggel.

Február 21-én, szerdán délután Nyíregyházára látogattak. Szocska A. Ábel megyéspüspök megmutatta a bazilita atyáknak és szerzetes testvéreknek a Görögkatolikus Papnevelő Intézet kápolnáját, a megújult Szent Miklós-székesegyházat.

A vendégek Szabó Irén múzeumigazgató tárlatvezetésével megtekinthették a Görögkatolikus Múzeumot is.

Ezt követően a püspöki székesegyházban részt vettek az Előszenteltek Liturgiáján; szláv nyelven énekelve kapcsolódtak be a nagyböjti szertartásba.

Az előre megszentelt áldozatok liturgiáját Dobos András szemináriumi rektor vezette egyházi szláv és magyar nyelven.

Nyíregyházi látogatásuk végén a bazilita atyák és szerzetesek a parókián közös vacsorát költöttek el a vendéglátókkal, a helyi szolgálattevőkkel, Szabó Tamás pasztorális helynökkel, székesegyházi parókussal, Orosz István Mokiosz és Kocsis Dániel atyákkal, valamint a nyíregyházi főpásztorral.

A káptalan további tanácskozásain, a hét második felében arról is döntést hoznak, milyen tervezet szerint haladjanak a jövőben a hivatásgondozás terén, a meglévő épített értékek megóvásával kapcsolatban, a misszióval és az Isten egyházát szolgáló úton.

A bazilita rend tartományi gyűlésének záró alkalmát február 24-én, szombaton tartják, Szent Liturgia keretében.

A Nagy Szent Bazil rend újonnan megválasztott tartományfőnökével készített beszélgetés hamarosan meghallgatható lesz a Nyíregyházi Egyházmegye podcast-csatornáján.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria