Nyolc Boldogság Díjat vehettek át a Máltai Szeretetszolgálat modellprogramjának jubiláló munkatársai

Hazai – 2023. december 14., csütörtök | 12:53

Nyolc Boldogság díjjal tüntették ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) Modellprogramok Régiójában dolgozó munkatársait december 12-én. A díjakat Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke és Lantos Szilárd, a Modellprogramok vezetője adta át a szervezetnél kerek évfordulót töltött munkatársaknak.

A Nyolc Boldogság Díjat a Máltai Szeretetszolgálat azzal a céllal alapította, hogy elismerje munkatársai kitartó szolgálatát és elkötelezett, felelősségteljes munkáját. Mint a kitüntetés leírásában megfogalmazták: a Máltai Szeretetszolgálatnál végzett szolgálat különleges feladat és komoly felelőséggel jár: akik ezt a szolgálatot végzik, életüket arra áldozzák, hogy másokon segítsenek. A szervezet ennek az elhivatottságnak elismeréseként hozta létre 2022-ben a Nyolc Boldogság Díjat, amellyel a szervezetnél kerek évfordulót töltött – öt, tíz, tizenöt, húsz, huszonöt, harminc, harmincöt, negyven év – munkatársaknak köszöni meg elköteleződését.

A nyolc boldogságról szóló tanítást Jézus a „hegyi beszédben” mondta el, és a keresztény tanítás gyakorlati összefoglalásának tekinthető:

1. Boldogok a lélekben szegények, mert övék a mennyek országa.
2. Boldogok, akik szomorúak, mert majd megvigasztalják őket.
3. Boldogok a szelídek, mert övék lesz a föld.
4. Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele.
5. Boldogok az irgalmasok, mert majd nekik is irgalmaznak.
6. Boldogok a tisztaszívűek, mert meglátják az Istent.
7. Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket.
8. Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.

A máltai kereszt nyolc ága a nyolc evangéliumi boldogságot jelképezi, egyben a legfontosabb lovagi erényeket is szimbolizálja. A kerek évfordulót ünneplő munkatársak minden évben országszerte részesülnek ebben a kitüntetésben, a díjátadó ünnepségeket régiónként szervezik.

A Modellprogramok Régió díjátadó ünnepségén Vecsei Miklós alelnök, miniszterelnöki biztos felolvasta a Szentírás ide vonatkozó részét Máté evangéliumából, majd a több éves karitatív szolgálatban megélt boldogságokról szólt, kiemelve, hogy a tanításban említett boldogságokhoz hasonlóan, amelyeket egy nem hívő ember nehezen tud boldogságnak értelmezni, a szociális munkában megélt apró örömöket és sikereket sem érthetik mások. „Azt gondolom, hogy

a ti nyolc boldogságotok azok a pici villanások, amelyek miatt mentek tovább a leglehetetlenebb helyzetekben is.

Időnként vennétek a levegőt, hogy elmagyarázzátok ezeket az apró dolgokat, de tudjátok, hogy mások nem érthetik, ettől függetlenül nektek mindent jelentenek.” A Máltai Szeretszolgálat alelnöke hozzátette, ezek az apró örömök, boldogságok tartották meg a szolgálatban azokat is, akik ma átvehetik ezt a díjat.

A Modellprogramok Régió díjazottait Lantos Szilárd köszöntötte a szervezet országos központjához közeli budapesti rendezvényteremben: „Aki ennyi évet rá tud szánni az életéből, ilyen sokáig kötődik a máltai hivatáshoz, az megérdemli a köszönetet.”

A díjátadón harminc munkatárs vette át a magyar szenteket és boldogokat ábrázoló, egy-egy evangéliumi boldogságot megjelenítő plaketteket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál dolgozó jubiláló munkatársak nevei ITT olvashatóak, az alábbi fotóra kattintva pedig megtekinthetőek a munkatársakról a díjátadón készült képek is.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Majoros Árpád Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria