Nyolc év után újra tartanak római katolikus szertartásokat a debrecen-józsai Szent Család-templomban

Hazai – 2024. január 3., szerda | 10:40

Püspöki szentmisével indult újra december 30-án a debrecen-józsai Szent Család-templomban nyolc évig szünetelő római katolikus liturgia. Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök Szent Család ünnepének előestéjén 18 órától búcsúi szentmisét mutatott be a templomban, Törő András plébániai kormányzó részvételével.

Egy 1234. évi oklevél már említi a Szentgyörgy faluhoz tartozó területet, Józsa puszta (praedium) néven. A középkori Szentgyörgy falu (Hajdúszentgyörgy) pusztulása után az 1700-as években ezen a területen alakult ki – több pusztával együtt – Alsójózsa és Felsőjózsa. A fejlődés során a két település 1829-ben Józsa néven egyesült, majd a hétezer lakosú nagyközséget 1982. január 1-jén közigazgatásilag Debrecenhez csatolták. 

A település régi római katolikus templomát Samassa József egri érsek építtette, a Szent Család tiszteletére 1894-ben, a Rózsavölgy utcában. Az egyházközség akkor még Hajdúböszörmény, majd 1935-től 1942-ig a debreceni Szent Anna-plébánia, 1942-től 1950-ig a debreceni Szent László-plébánia filiája volt. 1950-ben lett önálló egyházközség. A Szent Család-templomot és a plébánia épületét Fazekas Gyula plébános 1976–77-ben renováltatta és ekkor alakította ki az új liturgikus teret. 1991-től a debreceni Jézus Szíve plébániához tartozott; a templombelső ebben az időben, Nyizsnyánszki Lajos plébános szolgálata alatt nyerte el mai képét. 2006 augusztusától a debreceni Megtestesülés plébánia filiájaként működött.

A Szent Család-templom a hívek számának emelkedésével kicsinek bizonyult, így nagy szükség volt nagyobb templom építésére, melynek alapkövét 2014 áprilisában Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye akkori püspöke kezdeményezésére tették le Józsán, a Gát utcában. A Szent György titulusú templomot 2015 novemberében Palánki Ferenc, az egyházmegye második megyéspüspöke szentelte fel. Ekkor szűntek meg a római katolikus szertartások a Szent Család-templomban, amely azóta a görögkatolikusok misézőhelye.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria