Nyolc hónap múlva kezdődik a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó

Kitekintő – 2015. december 2., szerda | 19:05

Háromnegyed év múlva veszi kezdetét az Ifjúsági Világtalálkozó (IVT) Krakkóban. Az irgalmasság szentévének az ifjúságpasztoráció szempontjából kiemelkedő jelentőségű programjára július 25. és 31. között kerül sor Ferenc pápa részvételével.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az elmúlt héten öt földrész száz országának mintegy háromszáz képviselője vett részt azon az előkészítő konferencián, amely immár hagyományosan az aktuális világtalálkozó előtt a vendéglátó országban (idén Krakkóban) lehetőséget adott arra, hogy a felelősök megismerkedjenek az előkészületek aktualitásaival és közösen készüljenek a nyári programra. Magyarországot a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Ifjúsági Bizottsága munkatársai képviselték.

A találkozón részt vett Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek, Stanisław Ryłko bíboros, a Világiak Pápai Tanácsának elnöke, Josef Clemens püspök, a Világiak Pápai Tanácsának titkára, valamint Damian Muskus krakkói segédpüspök is. A találkozót megnyitó beszédében Stanisław Ryłko elmondta: az IVT arra hívja a fiatalokat, hogy megismerjék az irgalmas Krisztus arcát, és hogy – Szent II. János Pál pápát, az ifjúsági világtalálkozók alapítóját idézve – az evangélium fáradhatatlan zarándokaivá és hírnökeivé váljanak. A szent pápa jelenléte valóban végigkísérte a konferencia napjait: az a lelki örökség, amelyet Lengyelországra, a világegyházra és a világ fiataljaira hagyott, a világtalálkozó spiritualitásának átható eleme lesz.

Az előkészítő konferencia során az egyes országok, valamint szerzetesközösségek, lelkiségi mozgalmak felelősei rálátást kaphattak arra, hogy miként haladnak az IVT előkészületei. Az egyes munkacsoportok vezetőinek beszámolói nyomán egyre több információ tárul fel az egyes területek előkészületeivel, így a logisztikával, az egyes programpontokkal, a liturgiával, a regisztrációval, a kommunikációval kapcsolatban.

Azokra, akik ellátogatnak a nyári találkozóra, a lengyel egyház hagyományából és II. János Pál örökségéből merítő programok is várnak. Ilyen lesz az a gyalogos zarándoklat, amely napról napra több tízezres turnusokban vezeti majd a fiatalokat Krakkó belvárosából a város szélén található Szent II. János Pál-szentélyhez és az Isteni Irgalmasság-bazilikához, ahol már épül az a szentévi kapu, amelyen az irgalmasság évében átléphetnek az oda látogató zarándokok.

Az irgalmasság ugyanis az a téma, amely a soron következő ifjúsági világtalálkozó középpontjában áll. Ryłko bíboros idézte Ferenc pápa szavait, amelyet az előző, Rio de Janeiróban tartott találkozón mondott az argentin fiatalokkal való találkozásakor: „Nézd, olvasd a boldogságokat, jót fog tenni neked!” 2014 óta a pápa új utat kezdett meg a fiatalokkal, amikor az ifjúsági világnapok témájául sorra a hegyi beszéd egyes boldogmondásait választotta. Ebben az évben a világ ifjúságát arra hívja, hogy konkrét életprogrammá tegyék Jézus tanítását: „Boldogok az irgalmasok, mert ők irgalmat nyernek” (Mt 5,7). A júliusban megrendezésre kerülő Ifjúsági Világtalálkozó annak nyit majd teret, hogy ezt ne csak mint egyéni életprogramot szemléljék, hanem mind a szűkebb, helyi közösségek, mind a tágabb, nagy közösség, a világegyház tapasztalatából váljon életük alapjává.

Az Ifjúsági Világtalálkozó pedig nemcsak egyszeri, egyhetes program, hanem egy folyamat kicsúcsosodása: az irgalmasság szentévéé, amely – Ferenc pápa szavaival – a fiatalok jubileuma is. Mind a nemzetközi, mind a magyar szervezők arra buzdítanak, hogy a Szentatya (nemrégiben magyarul is megjelent) ifjúsági világnapi üzenetét már a felkészülés ideje alatt tegyék témájukká a közösségek. Segítséget nyújt ebben az a lelki felkészülési program is, amely az adventi időszakkal kezdődött el az IVT magyar honlapján, és amely hétről hétre kínál majd új elmélkedési, feldolgozási szempontokat a világtalálkozó témájához, a Szentatya üzenetéhez.

A találkozóra való magyar személyes regisztráció várhatóan 2016 márciusában kezdődik majd meg; az előzetes becslések szerint az év legnagyobb, világméretű katolikus ifjúsági eseményére több ezer magyar fiatalt is várnak a szervezők mind Magyarországról, mind a határokon túlról.

Forrás: Kámán Veronika / MKPK Ifjúsági Bizottsága

Fotó: Világiak Pápai Tanácsa

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria