Ökumenikus lelkészkörök IV. országos találkozója Szegeden

Hazai – 2008. április 18., péntek | 16:32

A korábbiakhoz képest sok újdonságot hozott az Ökumenikus Lelkészkörök IV. Találkozója, melyet ezúttal Szegeden a Katolikus Házban rendeztek meg április 17-én. A Biblia évéhez kapcsolódóan a téma Isten igéjének életre váltása volt.

Az ökumenikus lelkészkörök (egy-egy településen szolgáló különböző felekezetű lelkipásztorok közösségei) évente egyszer közös lelkinapra, Krisztusban való testvéri találkozásra gyűlnek össze.

Az idei találkozó számos ponton felülmúlta a várakozásokat. Az országosként meghirdetett esemény idén először határokon átnyúlóvá nőtt. A Kárpát-medence számos pontjáról: Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Délvidékről is érkeztek magyar, szerb és román ajkú vendégek. Az előadók közül ketten egy bajorországi kisvárosból, Ottmaringból jöttek.

Nem csak olyan lelkészkörök képviselői voltak jelen amely körök több éve stabilan működnek és fejlődnek, de olyan érdeklődő lelkipásztorok is, akik saját városukban szeretnének intenzívebb, testvéribb együttműködést kialakítani a testvéregyházakkal.

Zámbó András káposztásmegyeri református lelkész „A Biblia lelkészi életemben és gyülekezet-építésemben” című előadásában úgy vélekedett, a gyülekezetet elsősorban Isten építi, s a lelkipásztornak (is) fontos a „prioritáskontroll”: Isten legyen az első helyen, azután az emberek, majd a közösség és végül a tárgyias eszközök. Kiemelte annak jelentőségét, hogy a tárgyi feltételek biztosítása (pl. templomrenoválás) ne vonjanak el aránytalanul sok figyelmet és energiát az Istenre és az emberekre való odafigyeléstől.

A két német vendég, Gerhard Bauer plébános és Günter Ratthey evangélikus diakónus előadása a hétköznapokban megélt, kézzel fogható ökumenéről tett tanúságot. Az Ottmaring városában található Ökumenikus Életközpontot („Lebenszentrum”) mutatták be kisfilmen és előadás keretében. Ottmaring egy kisváros Bajorországban, ahol a múlt század eleje óta létezik az evangélikusok testvéries közössége, a Testvérület. A '60-as években – részben Chiara Lubich közreműködésével – a helyi fokolár közösség és a Testvérület együtt hozta létre az Életközpontot. Életüket az Ige megélésének, az Istennel való találkozásnak szándéka határozza meg. Az idén negyvenéves Életközpontnak ma 120 állandó lakosa van: huszonöt család és nyolc kisközösség tagjai lakják, családok, illetve cölibátusban élő férfi és női közösségek. Megosztva egymással a mindennapjaikat próbálják megélni a szeretetet. Részt vesznek egymás istentiszteletein, szentmiséin is, de tiszteletben tartják egymás vallását. Mindezt anélkül, hogy egyházuk tanításából bármit fel kellene adniuk.

Az ottmaringi Ökumenikus Életközpont (Lebenszentrum) honlapjának címe: www.ottmaring.org.

A nap végén kiscsoportos beszélgetések során nyílt alkalom arra, hogy a jelenlevők megosszák egymással, mi érintette meg őket a rendkívül mély és tartalmas előadásokból, és azt, hogyan fogja ez segíteni őket saját közösségeik építésében.

A találkozó évről évre az egységen munkálkodó lelkipásztorok mind szélesebb körét éri el, s egyre gyümölcsözőbbek ezek az alkalmak. Idén közel százötvenen vettek részt a rendezvényen, köztük számos rétegpasztorációs (ifjúsági, kórház-, börtön- vagy cigánypasztoráció) területen tevékenykedő lelkipásztor. Most először szerzetesrendek (minoriták, verbiták, szaléziek, Sacré Coeur-nővérek) is képviseltették magukat. Jelen voltak az eseményen az egri és a szegedi szemináriumokból érkezett papnövendékek is.

B.K./Magyar Kurír