Ökumenikus tanévnyitó ünnepséget tartottak a pozsonyi magyar tannyelvű iskolában

Külhoni – 2024. szeptember 4., szerda | 12:53

Szeptember 2-án került sor a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium ünnepélyes tanévnyitójára, amelyre – sokéves hagyományt folytatva – idén is meghívták a város magyar nyelvű katolikus és református lelkipásztorát. A tanévnyitó lelki programjának részeként elmondták az Úrral való egység imáját is. „Imádott Jézusom! Lábunk együtt járjon…” – hangzott el az iskola udvarán.

Az idei tanév első osztályfőnöki óráit megelőző központi tanévnyitó ünnepségen beszédet mondott az iskola vezetősége és a szülői szövetség képviselője, valamint műsort adtak az iskola diákjai. A város magyar lelkivezetői is a mikrofon mögé álltak a 469 tanuló, a pedagógusok és a tanévkezdésre gyermekeiket elkísérő szülők által megtöltött iskolaudvaron.

Buza Bodnár Aranka, a Pozsonyi Református Egyházközség lelkésznője az első korintusi levél egyik igeversét idézte: „Minden dolgotok szeretetben menjen végbe” (1Kor, 16, 14). Ezen bibliai mondathoz kapcsolódóan kifejtette, hogy „ha végignézzük az iskolatáskák tartalmát, akkor fény derül arra, hogy beszereztünk-e mindent a dolgaink elvégzéséhez. S igaz, hogy

kész van minden, ami kézzel fogható, de vajon kész-e a szívünk ma Istenünk irányába fordulni, s több erőt és több szeretetet kérni ahhoz, hogy minden dolgunk szeretetben menjen végbe?”

A lelkésznő konkrét példákkal, ötletekkel nyújtott segítséget az ige tettekre váltásához.

„A szeretetem az a körző, amely egy körbe gyűjti a családtagjaimat, akik támogatnak minden élethelyzetben, s akikre mindig számíthatok, s emellett egy körbe gyűjti az osztálytársakat és egy iskola közösségét – fogalmazott. – A szeretetem az a színes ceruza, amivel ki tudom színezni a körülöttem lévő világot, s élhetővé teszem a másik számára is azt a helyet, ahová Istenem rendelt, és ahol dolgomat kell végeznem. A szeretetem az a radír, aminek segítségével bocsánatot tudok kérni és bocsánatot tudok adni, hogy tiszta lappal indítsam kapcsolataimat, s ne ragadjak le a múlt tanév sérelmei és bántásai mellett.

A szeretetem az a szövegkiemelő, amely mindig a lényeget látja meg a másikban, miközben nem a hibáit nagyítja fel, hanem azt keresi a másikban, ami szerethető benne.

A szeretetem az a szegecselő, amely a rossz és a jó időben is képes összekapcsolni minket, hogy ott legyünk egymás mellett, a másikat támogatva és kiegészítve, mert igazából egyedül nem megy.

Könnyíts csak egy kicsit a másik életén azzal, hogy szeretsz. S rájössz, hogy nem is olyan rossz hely az iskola, mert nemcsak tudást ad, hanem olyan emberré formálódsz a melletted élő által, aki Isten áldásait hordozza. Mert a mi Istenünk maga a Szeretet, olvassuk a Bibliában. És ezt a szeretetet megmutatta egyszülött Fiában, aki életét odaadta értünk, hogy mi ne a gonosz fogságában éljünk egymást bántva, gúnyolva és csúfolva, hanem Szabadítónknak köszönhetően az isteni szeretet legyen a többlet a családjainkban és az iskola közösségében” – mondta Buza Bodnár Aranka.

Molnár Tamás, a Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség lelkipásztora az Úrral való egység imája szavaival is kérte Jézustól, hogy legyen az egész tanévben minden gyermekkel, fiatallal, pedagógussal és szülővel. Majd a Jézustól tanult ima, a Miatyánk közös elimádkozására hívta az egybegyűlteket.

A lelkésznő, majd pedig Molnár Tamás atya is az Úr áldását kérte a jelenlévőkre.

A katolikus hittant továbbra is a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán végzett Gál Janka hittanár, a református hittant pedig Buza Bodnár Aranka lelkésznő fogja tanítani, aki férjével, Buza Zsolttal közösen lát el lelkészi szolgálatot a város református közösségében.

Az iskolai tanévnyitón túl a pozsonyi ferences templomban szeptember 8-án délelőtt 9-kor Veni Sancte szentmise is lesz, amit közösségi program követ majd a ferences templom melletti refektóriumban. Emellett a Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség egy kilencedet is elindított szeptember 1-jén az új tanévért, melyhez bárki csatlakozhat. Ennek szövegei a közösség honlapján és Facebook-, valamint Instagram-oldalán is elérhetők.

Forrás: Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség

Fotó: Pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria