Olekszandr Jazloveckij püspök az ukrán Caritas-Spes új elnöke

Külhoni – 2022. december 27., kedd | 11:56

Az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia december 15-én kinevezte a Caritas-Spes Ukraine új elnökét, Olekszandr Jazloveckij kijev-zsitomiri segédpüspököt.

Zsarkovszkij Péter, a munkácsi egyházmegye papja hivatali idejének lejárta után, aki 2016-tól volt a karitatív szervezet elnöke, az Ukrajnai Római Katolikus Püspöki Konferencia december 15-én úgy döntött, hogy Olekszandr Jazloveckij, a Kijev-Zsitomir Egyházmegye segédpüspöke személyében új elnököt nevez ki. Néhány nappal később ünnepélyes keretek között megtörtént az elnöki tisztség átadása.

Zsarkovszkij Péter atya megköszönte Istennek a Caritas-Spes szolgálatában eltöltött éveit, megköszönte a püspöki konferenciának a bizalmat, hogy végezhette ezt a misszót, majd személyesen is köszönetet mondott mindenkinek, akivel együttműködött a rászorulók megsegítésében.

Utódjához a következő szavakkal fordult: „Erőt és a Lélek segítségét kívánom neked hazánknak ebben a nagyon nehéz időszakában. Isten áldjon meg gazdagon téged és munkatársaidat e küldetés teljesítésében.”

*

Az Ukrajnai Római Katolikus Egyház karitatív szervezete a Caritas Europa és a Caritas Internationalis tagja.

A Caritas-Spes lépést tart az ukrajnai egyház előtt álló kihívásokkal, most, a háború idején pedig különös figyelemmel fordul a nélkülözők szükségleteire. A Caritas-Spes az Ukrajnai Római Katolikus Egyház minden egyházmegyéjében működik, egy nemzeti és hét regionális irodával rendelkezik. A keresztény szeretet gyakorlásával hozzájárul a társadalmi igazságosság megteremtéséhez. Tevékenységének célja a szegénység leküzdése, az igazságosság és az emberi méltóság helyreállítása vallástól, bőrszíntől, nemzetiségtől, politikai és világnézeti meggyőződéstől függetlenül.

Forrás és fotó: Caritas-Spes facebook oldala; Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria