Önkénteseiknek rendeztek találkozót Szegeden a jezsuiták

Megszentelt élet – 2023. július 13., csütörtök | 14:05

A Palóczné Kovács Beáta vezette Jezsuita Önkéntes Központ Elek László SJ szegedi templomigazgató felkérésére találkozót rendezett a jezsuitákat segítő önkénteseknek. Július 3-án rendezték az első összejövetelt, amelyen a szegedi Szent József jezsuita templom önkéntesei vettek részt.

Az önkéntesek fontos és értékes közreműködői a jezsuiták tevékenységének. Jó ezt tudatosítani, értékelni munkájukat, illetve rendszerszinten látni és láttatni, mi mindenhez tesznek hozzá az idejüket, energiájukat nem kímélő önkéntesek – ezt a célt szolgálta a rendezvény.

A maga nemében első ilyen találkozón a szegedi Szent József-templom régi és új önkénteseivel beszélgettek arról, hogy kik a jezsuiták, mi mindennel foglalkoznak, és milyen szervezeti háttérrel teszik ezt.

A szegedi templom közösségében negyven önkéntes tevékenykedik, a mostani alkalomra közülük azok kaptak meghívást, akik az irodai munkában segédkeznek. A résztvevők a Szent Ignác-i szellemiségből is kaphattak ízelítőt, majd az önkéntesség ismérveiről, kereteiről beszélgettek. Többek között ilyen kérdések vetődtek fel: Az önkéntes ingyenmunkát végez? Meddig terjed az önkéntes szabadsága? Miért kell szerződést kötni, ha enélkül is működik az önkéntesség?

A találkozón Zsivkovitsné Gyenes Krisztina, a Talentum Alapítvány ügyvezető igazgatója tartott gondolatébresztő előadást. Bár a témák alapján úgy tűnhet, hogy evidenciákról van szó, a műhelymunka megmutatta, hogy bőven van mit tisztázni, megismerni. Ez a bevezető alkalom segítette az önkénteseket abban, hogy lássák, mennyire fontos a tevékenységük, és el tudják magukat helyezni a jezsuita missziók sorában.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria