Orgonák éjszakája a Veszprémi Főegyházmegyében

Kishírek – 2023. augusztus 9., szerda | 13:26

A korábbi évek hagyományait követve a Veszprémi Főegyházmegye is megrendezi az orgonák éjszakáját, kibővítve az OrgonaPont koncertsorozatával. A főegyházmegye augusztus 5. és 12. között több helyszínnel kapcsolódik az eseménysorozathoz, a Filharmónia Magyarország szervezésében és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával.

A Veszprémi Főegyházmegye hét helyszínen tíz ingyenes orgonakoncerttel csatlakozik a Filharmónia kezdeményezéséhez. Az OrgonaPont-sorozat keretében a hangszert ismert orgonaművészek szólaltatják, szólaltatták meg a főegyházmegye templomaiban.

Augusztus 5-én Keszthelyen, a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban Tabajdi Ádám orgonaművész adott hangversenyt. Tapolcán, a Nagyboldogasszony-plébániatemplomban Kuzma Levente orgonaművész játékát hallgathatták meg a jelenlévők.

Veszprémben a Szent Mihály-főszékesegyházba várták az érdeklődőket, ahol Rostetter Szilveszter orgonaművész a szentmise menetét idézte fel a koncertműsorával. Liszt Ferenc- és Felix Mendelssohn-Bartholdy-műveken, valamint két saját kompozíción keresztül az orgona szakrális oldalát igyekezett bemutatni.

Majd a főszékesegyház zeneigazgatója, Dankos Attila orgonajátékát hallhatták a résztvevők; a koncertre több átirattal és improvizációval is készült.

Augusztus 7-én a balatonfüredi Gyógy téren található zenepavilonba várták az érdeklődőket, ahol Kiss Zsolt, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium ének- és orgonatanára, a pannonhalmi Szent Márton-bazilika karnagya, orgonaművésze adott koncertet, melyen Dietrich Gustav Hudel, majd Johann Sebastian Bach több műve hangzott el. 

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria