Orgonavirágzás és orgonasimogató mellett templomi egyházzenei áhítatot is kínál az orgonák éjszakája

Kultúra – 2024. május 17., péntek | 17:28

Az évek óta nagy népszerűségnek örvendő Orgonák éjszakája programjaira idén már nemcsak hazánkban, hanem négy kontinens huszonöt országában várják a zenerajongókat május 18-án. Ősbemutatókkal, sokszínű programokkal ünnepli a közönség és a rendező Filharmónia Magyarország a hangszerek királynőjét. A programsorozat célja, hogy megismertesse ezt a különleges, összetett hangszert.

Az Orgonák éjszakája programsorozat keretében koncerttermekben, templomokban lesznek hangversenyek hangszerekkel énekes szólistákkal, de különleges helyszíneken is megszólal majd az orgona digitális verziója: Budapesten a legnívósabb koncerthelyszínek mellett a legváratlanabb helyek is szerepet kapnak. A Zeneakadémián Hannfried Lucke és Cameron Carpenter szólaltatja meg az orgonát, a Mátyás-templomban Francesco Finotti. A Magyar Zene Házában Orgonavirágzás címmel lesz családi élménykoncert a Danubia zenekarral és Balatoni Sándor orgonajátékával.

Orgonás szentmisék és liturgiák, egyházzenei áhítatok is szerepelnek a programban.

„Egyfajta kulturális csereprogram szerepét is magára ölti a rendezvény, hiszen a nagyvilágban az ország kiemelkedő orgonistái koncerteznek majd, Magyarországon pedig a számtalan programban külföldi művészek is színesítik a palettát” – ismertette Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezetője, a program megálmodója, aki maga is orgonaművész.

Orgonaélményről semmiképpen sem marad le, aki szeretne részese lenni az Orgonák éjszakájának: a Zeneakadémia előtti kivetítőn nyomon követhetik az érdeklődők a koncertteremben zajló eseményt; a Filharmónia Magyarország honlapján, Vimeo- és YouTube-csatornáján pedig streamelve közvetítenek majd koncerteket nemcsak Magyarország több városából, de Rigából, Szöulból, Brüsszelből, Párizsból is.

Forrás és fotó: MTI/Filharmónia Magyarország

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria