Örök nyugalomra helyezték Takács Lajos nyugalmazott tabi plébánost

Hazai – 2023. április 14., péntek | 13:02

Takács Lajos nyugalmazott tabi plébános lelki üdvéért mutatott be szentmisét Varga László kaposvári megyéspüspök április 13-án Tabon, az Utolsó vacsora templomban.

A szentmisében Sifter Gergely helyettes esperes, tabi plébános mondott prédikációt, megemlékezve a nyugalmazott plébánosról.

Takács Lajos 1935. május 25-én született a Veszprém megyei Vinár községben. Kisiskolás kora óta a papi hivatásra készült. Elemi iskolai tanulmányait szülőfalujában, majd Pápán végezte. A nyolcadik osztály elvégzése után a pápai állami tanítóképzőben tanult, ahol először érettségi bizonyítványt, majd jeles eredménnyel tanítói oklevelet szerzett. 1956-ban kérte a Veszprémi Egyházmegye főpásztorát, hogy fogadja kispapjai közé. Az elöljárók döntése nyomán nem az egyházmegyei szemináriumba, hanem Budapestre, a Hittudományi Akadémiára küldték tanulmányai elvégzésére – ismertette Sifter Gergely.

Lajos atya azon szeminaristák közé tartozott, akik nem vettek részt a békepapi mozgalomban, megtagadták az együttműködést a pártállammal. Ennek következtében 1959. március 19-én, ahogyan ő fogalmazott, „kitették a szemináriumból”. De nem adta fel. Egyre inkább erősödött benne a papi hivatás iránti vágy. „Ha törik, ha szakad, én pap leszek!” – mondta. 1961 januárjában folytathatta papi tanulmányait, de már az esztergomi szemináriumban.

1961. június 24-én a Szent Mihály-székesegyházban Szabó Imre esztergomi segédpüspök szentelte pappá.

Első kápláni kinevezését Csokonyavisontára kapta, innen 1966-ban a lengyeltóti plébániára került, majd Sebestyén József általános helynök mellé a székesegyházi Nagyboldogasszony-plébániára. 1971-ben kapta meg első, és egyben utolsó plébánosi kinevezését Tabra.

39 évig volt aktív plébános, majd 2010-es nyugdíjba vonulását követően is segítője maradt utódainak – mondta el Sifter Gergely helyettes esperes, plébános.

„Lajos atya átélte Isten szeretetét. Embersége egy kehely volt, amelybe az Isten beletöltötte szívének vágyait. A pap kezébe veszi az ostyát, megáldja, megtöri és szétosztja. Így tett vele az Úr.

Odaadta, és szétosztotta magát. A szentháromságos életet tanította élni, s maga is erre törekedett: ajándéknak, Isten jelének és eszközének lenni ezáltal”

– hangzott el a visszaemlékezésben.

A szentmisét követően Varga László megyéspüspök a helyi temetőben helyezte örök nyugalomra az elhunyt tabi plébánost.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria