Öröm és megerősítő erő az identitásban – Ternyák Csaba érsek a XXVII. Jász Világtalálkozón

Hazai – 2023. július 3., hétfő | 19:16

Huszonkét év után ismét Jászdózsán tartották a jász világtalálkozót. Annak idején itt hangzott el először a jász himnusz és avatták fel a jászok rekonstruált történelmi zászlóit. Az ünnepi szentmisét július 1-jén Ternyák Csaba egri érsek mutatta be a Szent Mihály főangyal-templomban.

A jász világtalálkozó minden alkalommal különleges öröm és egyúttal megerősítő erő abban az identitásban, amit a jászság jelent – mondta szentbeszédében a főpásztor. Hozzátette: a jászság a magyarságon belül ragaszkodik a hagyományaihoz, gyökereihez, fontosnak tartja elődei hitét.

Ternyák Csaba rámutatott: A találkozó úgy kezdődik, hogy elsőként Istennel akarunk találkozni, s erre építve a többi találkozás is eredményes, sikeres lehet. Ez a hétköznapoktól az ünnepségeken át a béketárgyalásokig mindenre igaz. Ha Istennel indul, jó vége lehet.

Ma Szűz Mária Erzsébetnél tett látogatására emlékezünk, ez is egy találkozás. Mária azért kel útra, hogy elmondja a végtelen titkot, hogy a Szentlélek erejéből gyermeket vár. Tudta, hogy nehéz dolog ez, sokan megvetik, nem értik, mi történt vele, ezért megy Erzsébethez, aki hasonló helyzetben van: gyermeket fogant Isten ígérete alapján. Ebben a különleges élethelyzetben segítik egymást, előretekintve, tele reménnyel, örömmel. Ferenc pápa szavait idézve a főpásztor rámutatott: a Szűzanya az, aki örömet okoz nekünk. Rátekintve megtelik a mi szívünk is örömmel.

Az érsek kiemelte: a jász világtalálkozók fontos jellemzője a személyes találkozás, a közösség, a közös étkezés, az együttlét. A szentmise életünk erőforrása, melyből erőt merítünk, s ez táplálja bennünk az örömet. A főpásztor úgy fogalmazott: „Azt kívánom a jászoknak, hogy maradjanak hűségesek az ősöktől örökölt hithez.” Hozzátette: reméli, hogy ez példa lesz a fiataloknak, hogy megtanulják, milyen fontos a hit, a templom, a szentmise, az Istennel való találkozás lehetősége.

A jász világtalálkozón hagyományőrző programokkal, bemutatókkal, koncertekkel és kiállításokkal várták a közönséget. A háromnapos rendezvény végén átadták a stafétát a XXVIII. Jász Világtalálkozónak otthont adó település, Jászjákóhalma polgármesterének.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria