Oroszországi katolikus püspökök: Legyünk a kiengesztelődés forrásai, ne pedig a gyűlölet gyarapítói

Kitekintő – 2022. február 25., péntek | 13:57

Az oroszországi katolikus püspökök február 24-én kelt levelét tesszük közzé magyar nyelven az alábbiakban.

Krisztusban szeretett testvérek, kedves paptestvérek!

Önökhöz hasonlóan minket is mélyen megdöbbentett, hogy a megbékélésre tett hatalmas erőfeszítések ellenére az Oroszország és Ukrajna közötti politikai konfliktus fegyveres szembenállássá vált. Ez a szembenállás halált és pusztítást hoz és az egész világ biztonságát fenyegeti.

Országaink népeit nemcsak a közös történelem köti össze, hanem a közös nagy szenvedés is, amely a múltban a háború esztelensége miatt szakadt ránk. Népeinknek kijár a béke, mely nemcsak a háború hiánya, hanem olyan béke, mely abban a szilárd elhatározásban gyökerezik, hogy tiszteletben tartja a másik embert, más népeket és az ő méltóságukat. Tudják meg kortársaink, hogy szigorúan számot kell adniuk az általuk végrehajtott katonai akciókról. Hiszen az elkövetkező évszázadok menete nagyban függ mostani döntéseiktől (vö. Lumen gentium, 78, 80).

Felszólítunk minden politikai szereplőt, akin ez a döntés múlik, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a konfliktus megszűnjék. „Isten a béke Istene, nem a háborúé, mindenkinek Atyja, nem csak keveseknek, és azt akarja, hogy testvérek legyünk, ne ellenségek” – erre hív fel minket Ferenc pápa.

Továbbá azzal a felhívással fordulunk minden emberhez, különösen keresztény embertársainkhoz, hogy szálljanak szembe a hazugsággal és a gyűlölettel, és legyenek a kiengesztelődés forrásai, ne pedig a gyűlölet és az erőszak gyarapítói.

Kérjük híveinket, hogy az emberi életek megmentése érdekében szenteljék ezeket a napokat buzgó imádságnak és böjtnek – különösen március 2-án, hamvazószerdán, így válaszoljanak a Szentatya felhívására. Arra kérjük a papokat, hogy mutassanak be szentmisét a béke és az igazságosság megőrzéséért, válasszák a kiengesztelődési eucharisztikus imát, valamint a „Békéért és a hazáért” mondott miseszöveget.

Az Oroszországi Katolikus Püspöki Konferencia

Pavel Pezzi érsek, a moszkvai Istenszülő Főegyházmegye metropolitája, elnök
Joseph Werth püspök, a Novoszibirszki Preobrazsenszkij Egyházmegye ordináriusa
Clemens Pickel püspök, a szaratovi Szent Kelemen Egyházmegye ordináriusa
Kirill Klimovics püspök, az irkutszki Szent József Egyházmegye ordináriusa
Nyikolaj Dubinyin püspök, a  moszkvai Istenszülő Főegyházmegye segédpüspöke

Moszkva, 2022. február 24.

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás és fotó: catholic-russia.ru

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria