Országos cursillotalálkozót tartottak Vácott

Hazai – 2018. szeptember 27., csütörtök | 13:03

A hetedik országos ultreyát rendezték meg szeptember 22-én a váci székesegyházban, a Váci Egyházmegye cursillósainak szervezésében. Az eseményről Bölönyi Gabriella írt összefoglalót.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ultreyának nevezett cursillós lelkinapra az ország különböző területeiről érkeztek résztvevők. Délelőtt Székely János szombathelyi megyéspüspök tartott előadást, melyben tanulságos történeteken keresztül a szeretet sokszínűségére és erejére világított rá; kitért a közös ima jelentőségére, a tanulás fontosságára és a lelki fejlődésben való segítségnyújtásra.

„Az lenne a jó, ha minden héten megsebződnénk a Szentlélek tüzétől” – fogalmazott a főpásztor. A folyamatos önvizsgálat szükségességét hangsúlyozva kiemelte: „Meg kell kérdeznünk magunktól, és a többiekkel is beszélgetnünk kell arról, hogyan apostolkodunk, milyen sikereink, kudarcaink vannak az örömhír terjesztésében.”

Székely János püspök elmélkedését követően tanúságtételek hangzottak el.

A cursillós lelkinapon Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét. Köszöntőszavaiban arra kérte a jelenlévőket: nyissák ki szívüket és lelküket, hogy a Szentlélek kegyelme eltölthessen mindenkit. „Legyünk az Úristen képmásai, tükrei ebben a világban!”

Szentbeszédében a főpásztor a cursillóról mint a Jóistentől kapott csodálatos termőföldről beszélt, amelynek köszönhetően az Isten igéje szárba szökken és termést hoz; majd a cursillósokat jellemző összetartozásról elmélkedett: egymásra találtak, és összekapaszkodva, kis közösségeket alkotva segítik egymást és embertársaikat.

Az Egyház tagjainak, a hívő embereknek erősnek kell lenniük, és reményt kell sugározniuk a világ felé. Honnan fakad a mi reménységünk? Mi ad erőt nekünk? Isten élő, eleven igéje bennünk kell hogy éljen. Nekünk Krisztus feltámadása és az örök élet reménye kell hogy erőt adjon.

Hinnünk kell a szeretet végső győzelmében, de ebben a hitben segítenünk kell egymást – buzdította a jelenlévőket Beer Miklós püspök. Hozzátette: „A közös imádságunkból fakadjon a Szentlélek megerősítő ereje! Fogadjuk be Isten igéjét, hogy szárba szökkenjen az életünkben a krisztusi élet!”

Közös ebéddel, majd lelkigyakorlatos programokkal folytatódott a találkozó.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria