Országos kántortalálkozót rendeztek Dányon

Kishírek – 2024. augusztus 6., kedd | 16:01

Az ország területén szolgáló római katolikus kántorok július 16–17-én a helyi egyházközség és az önkormányzat vendégszeretetét élvezhették az idén Dányon szervezett kántortalálkozón. Az eseményről Takács András írt beszámolót, melyet rövidített, szerkesztett formában közlünk.

A program kedden, a dányi Szent Imre Ház udvarán kezdődött volna, ám a hőség miatt a helyi művelődési központ légkondicionált nagytermében tartották meg az előadásokat.

Délelőtt Orbán Csaba Frigyes gödöllői premontrei szerzetes a gazdag premontrei liturgiáról, a premontrei liturgikus kódexekről tartott előadást, saját éneklésével gazdagítva.

Diósi Tamás dunakeszi orgonaművész, orgonaépítő, kántor az orgonák típusairól, karbantartásáról, főbb hibalehetőségeiről, pályázati felújítási lehetőségeiről beszélt.

Bednarik Anasztázia Vácon működő orgonaművész Pikéthy Tibor váci zeneszerző, karnagy, orgonaművész életművét ismertette.

Délután Kókára indultak a résztvevők, ahol a 2023-ban felújított orgonát hallgathatták meg és próbálhatták ki.

Dányra visszatérve a helyi templomban a jelen lévő orgonaművészek vezetésével és a dányi énekkar tagjainak közreműködésével készültek az esti szentmise zenei szolgálatára. Az esti szentmisét Balogh Péter Piusz gödöllői premontrei apát mutatta be; koncelebrált Marti József bujáki esperes, plébános. A kántorok kórusának énekével ünnepelték Kármelhegyi Boldogasszony emléknapját. Szentmise után Piusz atya előadást tartott a kántorok liturgikus szolgálatáról.

Másnap Gödöllőre utaztak a kántortalálkozó résztvevői, ahol Albert Gábor gödöllői evangélikus lelkész kalauzolásával kipróbálták az Angster-orgonát.

Az épülő gödöllői premontrei templomban Orbán Csaba Frigyes atya vezette körül a vendégeket, ahol megtekintették a gyönyörű liturgikus teret, majd az épülő orgona alkatrészeit. A rendházat is láthatták.

Látogatást tettek a máriabesnyői kegytemplomban is, ahol Kája Sándor kántor bemutatta a kegyhelyet és az orgonát.

Gazdag és sokszínű két napot töltött együtt az idei kántortalálkozó huszonegy résztvevője.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria