Őslakosok és misszionáriusok első közös tanácskozása Peruban: Együtt a „monifue”, a jó élet felé

Kitekintő – 2024. július 30., kedd | 20:27

A Consolata Misszionáriusok arról tájékoztatták a Fides missziós hírügynökséget, hogy a San José del Amazonas Apostoli Vikariátus hat missziós állomásáról érkeztek őslakos és misszionárius résztvevők az Angoteros településen június 27. és július 1. között első alkalommal megrendezett találkozóra.

„Erősíteni az interkulturális dialógust, annak érdekében, hogy együtt haladjunk a monifue, a jó élet felé, és olyan egyházat építsünk, amely közelebb áll az őslakos népek valóságához” – ezt javasolták a perui Amazónia őslakos népeinek képviselői a Consolata Misszionáriusokkal (IMC) tartott első közös tanácskozáson. A misszionáriusok szerint ez nagy feladat a helyi egyházak számára: mindennap, a gyakorlatban kell figyelniük arra, hogyan tudnak itt és most együtt járni, együtt haladni az őslakosokkal.

A San José de Amazonas Apostoli Prefektúrát 1945-ben hozták létre, 1955-ben emelték helynökség rangjára; területe 150 ezer négyzetkilométer. Jelenlegi helynöke a klaretiánus José Javier Travieso Martín, aki három ferences vikárius után 2014-ben vette át ezt a pozíciót.

A Consolata Misszionáriusok arról tájékoztatták a Fides missziós hírügynökséget, hogy a San José del Amazonas Apostoli Vikariátus hat missziós állomásáról érkeztek küldöttek az Angoteros településen zajló rendezvényre, amelyen megosztották közös gondjaikat és tapasztalataikat, és a lehetséges utakat keresték, hogy konkrét lépéseket tehessenek.

„Tisztában vagyunk vele, hogy ehhez több területen megtérésre van szükség, változtatni kell a formákon, módszereken, időkön, nyelven és lelkiségen” – fogalmaztak a közleményben.

Így született meg az ötlet, hogy rendezzék meg az őslakos népek és a misszionáriusok első közös gyűlését: együtt érezni, tanulni, haladni, együtt építeni az élet teljességét, amely „a mi esetünkben az ingyenességen és az interkulturalitáson alapul”.

A cél az volt, hogy teret kínáljanak a kultúrák közötti párbeszédnek, amely lehetővé teszi számukra, hogy megismerjék, értékeljék egymást, egy úton járjanak, és bölcsességük által elvessék az élet igéjének magvait.

51 őslakos etnikai csoport él a perui Amazóniában, közülük kilenc csoport a San José del Amazonas vikariátus területén. A 2007-es népszámlálás adatai szerint Peruban mintegy 4 millió őslakos él; több mint 83 százalékuk a kecsua etnikai csoporthoz tartozik.

„Az őslakos népek nyelvén a monifue koncepciója bőséget jelent, és a most rendezett első tanácskozás is ezt szeretné megjeleníteni: ennek a hatalmas területnek a termését, amelyet a sokszínűségben ültettek el, és amely soha nem fenyegetést jelentett, hanem ígéretet. Fontos volt együtt látni az ecuadori és a perui kichwákat, a kolumbiai muruikat és a perui murui-uitókat – mondta José Fernando Flórez Arias IMC missziós pap. – A nemzetállamok szétválni akartak, de nem tudták széttörni a spirituális kötelékeket. És ez az egyházakat is arra inti, hogy járjanak együtt, találkozzanak, ismerjék el egymást. Amazóniában nem a létezés a fő kérdés, hanem az, hogy tudjuk, hogyan legyünk ott. A területnek örömteli misszionáriusokra van szüksége, akik nyitottak a meghallgatásra, az igére, a misztériumra.”

A 2019-es amazóniai szinódus új utakat ajánlott a Katolikus Egyház és a régió, a kultúrák és az őslakosok élete közötti kapcsolatban. Fontos, hogy Ferenc pápa szavai valósuljanak meg, aki a perui Puerto Maldonadóban 2018-as apostoli útja során azt mondta az őslakosoknak:

Segítsétek püspökeiteket, segítsétek misszionáriusaitokat, hogy egyek legyenek veletek, és így, a mindenkit befogadó párbeszéd útján olyan Egyházat formáljanak, amelynek amazóniai arca, őslakos arca van.”

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides.org; Consolata.org

Fotó: OFMConv.net; Vatican Media; Donbosco.press; Consolata.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Angoteros, 2024.Angoteros, 2024.