Összefogás a szeretetben – A Pécsi Egyházmegyei Hivatal munkatársai Marócsán segítettek

Hazai – 2023. augusztus 20., vasárnap | 17:02

Az ormánsági Marócsán csaknem egy hónappal a jégkár után is bőven akad még olyan ház, melynek tetőszerkezete javításra vár. A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász az elsők között csatlakozott a Katasztrófavédelem szakembereinek kárenyhítő munkálataihoz, és indított adománygyűjtést a károsultak javára. Augusztus 15-én a Pécsi Egyházmegyei Hivatal munkatársai önkéntes munkával segítettek.

Emlékezetes dátum marad július 21. az Ormánságban élők számára. Ököl nagyságú jégdarabok hullottak Endrőcre, Marócsára és Kákicsra, ahol a lakóépületekben nagyon komoly károk keletkeztek. Kitört ablakok, súlyosan megrongálódott tetőszerkezetek maradtak a jégverés után. A legnagyobb pusztítás Marócsán volt, ahol a kis 72 fős lélekszámú településen 54 lakóépületből 52 tetejét verte el súlyosan a jég. A kármentesítés azóta is folyamatosan tart.

Nagyboldogasszony napján a Pécsi Egyházmegyei Hivatali munkatársai és a Kórházlelkészség szekszárdi önkéntesei is csatlakoztak a Pécsi Egyházmegyei Karitász segítő akciójához, aminek keretében rendbe tették Marócsa legszélső házán, Józsi bácsi portáján a jégverésben tönkrement tetőt.

Szabadidejük terhére mintegy huszonnégyen vettek részt a munkában. A Józsi bácsi portájával szemközti ház lakója is részt vállalt a segítségnyújtásban, jóllehet a saját háza tetejének javításával még nem készült el – ez is jól mutatja a falu lakóinak összefogását a bajban. A tetőlécek cseréjének ideje alatt – amibe kevesen tudtak csak egyszerre bekapcsolódni – például egy másik ház udvaráról hordták ki az önkéntesek a ripityára tört cserepeket az út menti árok partjára, ahol már hetek óta gyűlik a törmelék.

A Pécsi Egyházmegye szakácsának, Varga Attilának a jóvoltából ízletes babgulyással csillapíthatták éhségüket az önkéntesek. A Művelődési Házban elköltött ebéd Berta Jenőné polgármesternek köszönhetően finom desszerttel is kiegészült.

A helyreállításban továbbra is szükség van a felajánlásokra, melyet a karitasz@pecs.egyhazmegye.hu e-mail címen, vagy a +36 72/532-207, illetve a +36 30/827-3367 telefonszámokon lehet megtenni. Pénzadományt a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász CIB Banknál vezetett 10701214-74144659-51100005 számú számlaszámára várnak, a közlemény rovatba a „Jégkár” megjegyzést kérik feltüntetni.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria