Összefogva a közös célért – Ételosztást tartottak Budapest-Rákosmentén a Katolikus Karitásszal

Hazai – 2023. december 22., péntek | 19:27

A „Tárjátok ki a szíveteket!” adventi segélyakció keretében a Katolikus Karitász meleg ételt osztott a nélkülözőknek Budapest-Rákosmentén december 22-én, pénteken a helyi önkormányzattal és a Rákosmenti Adományház Egyesülettel közös szervezésben.

A főváros XVII. kerületében hagyomány, hogy novembertől márciusig minden pénteken meleg ételt osztanak az itt élő rászorulóknak a Budapest Főváros XVII. Kerület Rákosmente Önkormányzata, a Rákosmenti Adományház Egyesület, valamint számos szervezet, illetve önkéntes támogatásával.

Immár több mint tíz éve a hagyomány része az is, hogy a karácsony előtti pénteken a Katolikus Karitász is csatlakozik az ételosztáshoz.

December 22-én az eseményen részt vett és segített az ételosztásban Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója, Klaus Höhn, a szervezet németországi jószolgálati nagykövete, Horváth Tamás polgármester, Szabó Tiborné önkormányzati képviselő, valamint az adományház egyesület és a kerületi plébániák karitászcsoportjainak tagjai.

Összesen kétszázötven adag meleg ételt – rizses húst, savanyúságot, illetve kenyeret – adtak át a regisztrált rászoruló családoknak, időseknek, egyedülállóknak és hajléktalan embereknek. Azoknak, akik nem tudtak elmenni az ételosztásra, külön eljuttatják az ételt.

Emellett már a küszöbön álló ünnepre készülve a Rákosmenti Adományház Egyesület jóvoltából idén is kaphattak fenyőfát azok, akik ezt igényelték.

A Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, örömmel csatlakoznak évről évre ehhez a helyi ételosztáshoz, hiszen fontos, hogy azok, akik egy célért dolgoznak, összefogjanak, hogy együtt segítsenek a rászorulóknak. „Ez egy felkarolandó hagyomány, ami mellé a Katolikus Karitász országos központja is odaáll” – mutatott rá Écsy Gábor.

Hozzátette, az, hogy országszerte egyre több adományt tudnak eljuttatni a rászorulóhoz, hogy egyre több emberre tudnak odafigyelni, a sok segítőnek köszönhető.

Több mint 10 ezer karitászönkéntes van országosan, és a helyi csoportok különösen is tudnak figyelni arra, hogy a környezetükben kik azok a családok, idősek, nélkülözők, akik segítségre szorulnak.

„Sokan részt vesznek ebben a munkában helyi szinten, és köszönjük nekik is, hogy ezekben a hetekben különösen sokat tevékenykedtek azért, hogy mindenkinek szebb legyen a karácsonya” – mondta Écsy Gábor.

A Katolikus Karitász 16 egyházmegye 800 településén segíti a legelesettebbeket egész évben. Örömmel fogadják, ha valaki támogatni kívánja a mélyszegénységben élőkért, idős, beteg emberekért, fogyatékossággal élőkért, szenvedélybetegekért, kisebbségekért, hajléktalanokért végzett munkájukat vagy katasztrófahelyzeti segítségnyújtásukat. A 1356-os adományvonal hívásával hívásonként 500 forinttal lehet hozzájárulni a segélyszervezet tevékenységeihez, valamint a www.karitasz.hu oldalon online adományozási lehetőség is van.

Fotó: Lambert Attila

Szalontai Anikó/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria