Ötrégiós Játékok – Olimpiai hangulat a Felzárkózó települések program Balaton-parti sporttáborában

Hazai – 2023. június 21., szerda | 13:11

150 gyerek, 33 település, 6 sportág, 4 nap és számtalan élmény, izgalom és nevetés – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) szervezésében a „Fókuszban a gyermek” program keretében június 20–23. között második alkalommal szervezték meg az olimpiai ihletésű Ötrégiós Játékokat Balatonszemesen, amely a Felzárkózó települések program legnagyobb nyári sporttábora.

A négynapos táborba az ország öt nagy régiójából érkeztek a hátrányos helyzetű fiatalok, hogy több sportágban – atlétika, labdarúgás, asztalitenisz, karate – mérjék össze tudásukat, ügyességüket, és hogy igazi, nyári balatoni gyerekek legyenek néhány napra.

A játékok megnyitását szimbolizáló „olimpiai lángot” Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó, az Ötrégiós Játékok jószolgálati nagykövete és Gyurta Gergely Európa-bajnok olimpikon úszó gyújtotta meg.

„A sport képes sok mindenre, a sport tud titeket tanítani. Olyan jellemzőket tudtok elsajátítani a sport által, amelyek az életetek minden területén a segítségetekre lesznek” – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki útravalóként  kifejtette: „Fogalmazzatok meg bármilyen célt, a sport eszköz lesz ahhoz, hogy ezt a most még elérhetetlennek tűnő célt is elérjétek.”

Witzmann Mihály országgyűlési képviselő szintén a sport nevelő és jótékony hatásaira hívta fel a figyelmet.

A sport szerepe a felzárkózó településeken

A 2019-ben indult Felzárkózó települések programban kiemelkedő esélyteremtő kezdeményezésként kap teret a sport, amely több helyszínen is beépült már a leszakadó közösségekért végzett szociális munkába. A sportprogramokra rendszeresen járó gyerekeknél már rövid távon észrevehetők a pozitív változások, hiszen az edzésen való részvétel előfeltétele az elkészített házifeladat és a jó iskolai magatartás. A rendszeres edzések és meccsekre utazások csapatot építenek, a közösen átélt élmények során pedig olyan pozitív értékek épülnek be a mindennapjaikba, amelyeket később, életük minden szakaszában tudnak kamatoztatni.

A leszakadó településeken a sport ezért nem csupán hobbi, hanem esély egy teljesebb életre.

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, az Ötrégiós Játékok jószolgálati nagykövete már a tavalyi tábormegnyitón is részt vett, így több ismerős arcot látva lépett a gyerekek elé. „Ha van egy második alkalom, akkor az azt jelenti, hogy az első jól sikerült” – mondta, majd egyedi motivációs eszközként elővette és körbeadta a gyerekek között olimpiai aranyérmeit.

A táborozók nemcsak ezeket a medáliákat, hanem Gyurta Gergely Európa-bajnoki aranyérmét is megcsodálhatták „Amikor beléptem ide, öröm volt látni, ahogy fociztok, játszotok, beszélgettek. Higgyétek el, mindenki tehetséges, éljetek vele, mert a sporton keresztül bármit elérhettek!” – köszöntötte  a résztvevőket a világbajnoki érmes Gyurta, aki a tábori olimpiai láng fellobbanása után Schmidt Ádám oldalán elfogadta a kihívást egy  pingpongjátszmára a táborozó gyerekekkel. 

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Majoros Árpád Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria