Otthont teremtettek – Először nyújtott komplex segítséget egy rászorulónak a győri Karitász

Hazai – 2021. március 20., szombat | 12:01

A szociális területen munkálkodók tudják, hogy a fontossá növekvő történeteket nem az előrelátás vagy a tervezés, hanem a Gondviselés sodorja elénk. A Győri Egyházmegyei Karitász – a szervezet történetében először – 2020 tavaszán, a koronavírussal terhelt időkben komplex segítséget nyújtott egy rászorulónak.

A szervezet egy részben műtéti beavatkozás nyomán szorult helyzetbe került kisvárosi férfi lakhatását segített megoldani közösségi összefogás révén. A nehézségekkel küzdő férfi problémái széles körű összefogást ösztönöztek a városban: segítő szándékkal több magánszemély, helyi vállalkozás és kereskedelmi bolthálózat kereste meg a győri Karitászt, hogy építőanyaggal, szolgáltatással vagy egyéb adománnyal segítse a közösnek érzett ügyet.

A helyi összefogáshoz csatlakozva tavaly februártól a győri Karitász vállalta a sokrétű felújítási munkálatok koordinálását, valamint azt, hogy a közművek bevezetésében való aktív közreműködéssel élhetővé teszi a férfi házát.

A nehéz, sokszor embert próbáló feladatok elvégzését nagyban megkönnyítették a gyakran váratlan helyekről érkező adományok, amelyeket ezúton is megköszön a Karitász.

A szervezet az eset révén új önkéntes közösséggel is gazdagodott: a helyi plébános ösztönzésére tavaly májusban új karitászcsoport alakult, hogy a település szociális arculatának formálása mellett különös figyelmet fordítson mások mellett a szóban forgó történetre is.

Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” (Mt 25,40)

Az érintett ingatlanban teljesen kicserélték az ablakokat és a bejárati ajtót, aknacserére, vizesblokk-felújításra, kéményseprésre került sor, felújítottak egy lakószobát és a konyhát, emellett kisebb javításokat is elvégeztek, bebútorozták, kifestették és kitakarították a házat, amelybe a közműveket is bevezették.

A rászoruló az összefogás eredményeképpen még tavaly karácsony előtt visszaköltözhetett felújított, immár meleg vízzel, fűtéssel és villannyal rendelkező lakhelyére, az önzetlen segítők helyi összefogása révén pedig rendszeres utógondozása is biztosított.

Valljuk, mindenki megérdemel egy esélyt az újrakezdésre, még az a szegény sorsú embertársunk is, akiről a világ már lemondana.

Örömmel tölt el minket, hogy a koronavírus-járvány ellenére megvalósíthattuk történetünk első komplex segítségnyújtását, melynek tapasztalataiból okulva a jövőben hatékonyabban tudjuk tevékenységünket végezni a rászorulók javára” – olvasható a szervezet tájékoztatásában.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria