Ötvenéves fennállását ünnepli a Szürkebarát országos keresztény világi közösség

Hazai – 2022. október 19., szerda | 13:24

A „Szürkebarátok” fennállásuk 50 évével az egyik legrégebbi magyarországi keresztény világi közösség. Több tucat embernek lelki otthona, ismert közösségek, intézmények kezdeményezője, résztvevője, mint a Katolikus Ifjúsági Mozgalom, a Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom és Máriaremete-Hidegkúti Ökumenikus Általános Iskola. T. Kovács Péter beszámolója.

Ötven év egy házasságban vagy papi szolgálatban is nagy idő, hát még egy közösség életében, amely különböző világlátású, érdeklődésű, társadalmi helyzetű emberekből áll – írja beszámolójában T. Kovács Péter, aki 1981 óta a közösség tagja.

A „Szürkebarátok” állandó létszáma harminc fő, túlnyomórészt családosok és értelmiségiek, mérnökök, tanárok, közgazdászok, újságírók, orvosok, egyéb foglalkozásúak. Két kivételtől eltekintve ma már mindenki nyugdíjas, de többen a nyugdíj mellett is dolgoznak. Fél évszázad alatt természetesen volt fluktuáció is, de a távozók többségével fennmaradt egyfajta laza kapcsolat. Két tagunk már a túlvilágra költözött.

Nevét a közösség egy szüret után kapta, amikor az egyik barátunk somlóhegyi szőlőjéből „virágos” hangulatban távozva egy tagunk titulálta így a társaságot. A humor, jókedv, tréfálkozás alapvető jellemzője a közösségnek, melyet legtalálóbban még a hűség, a befogadás, az otthon-egyház szavakkal lehetne jellemezni. Minden „szent”, nemcsak az imádságok, hanem a találkozások, a kirándulások, a mulatságok is.

A közösség magja 1972. szeptember 8-án találkozott először a nagy műveltségű, elragadó személyiségű Gáspárné Zauner Éva pszichológus, főiskolai tanár lakásán, akinek a lánya, Ágota azóta is oszlopos tag. Többségük 18 év körüli zuglói, a rákosfalvai templomba járó fiatal volt, kiegészülve barátaikkal. Önképzőkörnek indult, de kezdettől keresztény szellemiségű közösségként tekintett magára.

Éva néni feladatul adta a résztvevőknek, hogy ismertessék egy-egy nagy gondolkodó valamelyik művét. Puchard Zoltán, a csoport későbbi vezetője például Henri Louis Bergson francia filozófus (1859–1941) Nevetés című könyvéről tartott előadást. A rendszeressé váló találkozók mellett a kirándulások, itthon és külföldön, főleg a szomszédos országok magyarlakta területein, zarándoklatok, farsangi bálok, szilveszterek, rendszeres lelkinapok, lelkigyakorlatok is hozzátartoznak a közösség életéhez. És persze egymás segítése gyakorlati ügyekben, házépítésben, költöztetésben, álláskeresésben, egyebekben.

A régi tagok maradandó élménye volt az 1974-es częstochowai zarándoklat, melyen egy tíz fős magyar csoportban, protestáns társaikkal együtt tették meg gyalog a 300 kilométeres utat Varsótól Jasna Góráig. Volt, aki számára ez az esemény jelentette a megtérést. 1977-ben, 1978-ban és 1981-ben 7–10–12 fős csapattal bebarangolták Erdélyt, ahol életre szóló barátságok születtek. Ezeket a kapcsolatokat szőtték tovább 1990-től a Hálóban is.

A közösség többségében katolikusokból (köztük egy görögkatolikusból) áll, de kezdettől ökumenikus szellemiségű, van néhány református és evangélikus vallású tagunk is. A felekezeti megoszlás soha nem okozott problémát: kölcsönösen tiszteletben tartjuk a tan- és szertartásbeli különbözőségeket, mi több, ezek inspirálóan hatnak ránk. Nagyon fontos volt a taizéi mozgalommal való megismerkedés, ezen belül a személyes találkozás Alois testvérrel a Tarcsay utcai evangélikus gyülekezetben. A taizéi énekek elmaradhatatlan kísérői összejöveteleinknek.

Nem tagadható, hogy vannak köztünk politikai nézetkülönbségek, amelyek némi megoszlást okoznak, különösen választások idején, de igyekszünk kerülni a pártpolitikai vitákat. Ilyen okból még senki sem távozott közösségünkből.

Többen „keresők” voltak, a közösség segítségével lettek Jézus Krisztus követőivé. Egyesek csak életük egy szakaszán csatlakoztak, erőt merítve a közösségből. A találkozók a mai napig kéthetente (a nyári szünetet kivéve), hétvégén zajlanak, általában 15-20 résztvevővel. A koronavírus-járvány tetőzése idején sem szüneteltek, csak online formában zajlottak. A gyerekek számára igyekeztünk jó példával elöl járni, ezt szolgálta a 15 gyerektábor is. Ők időközben felnőttek, részben megházasodtak, már 150-200 unoka is született.

A közösség két „tartóoszlopa”: Puchard Zoltán és Bisztrai Tibor. Utóbbi az állandó lelkivezetőnk, aki 1978 szeptemberében csatlakozott feleségével, Zsuzsával együtt. Teológiai végzettségű, nagy műveltségű, széles látókörű, jó humorú, kiváló előadó, aki nélkül a közösség nem jutott volna el oda, ahol ma tart. Puchard Zoltánt alighanem mindenki ismeri a katolikus egyház berkein belül, bel- és külhonban egyaránt. Nagy munkabírású, fáradhatatlan, állandóan „pörgő” személyiség. Bejárta a világ 135 országát, részben hivatalos utakon. Több utazásáról érdekfeszítő, vetített képes előadást tartott a közösségben. Mindamellett egyik interjújában így vallott: „Ha megkérdeznek, hol szeretnék élni a nagyvilágban, hát otthon, Máriaremetén vagy a Balaton mellett. Jó elutazni a nagyvilágba, de még jobb megérkezni szeretteimhez.” Tavaly karácsonykor Novák Katalin államfő Pro Voluntarius díjjal tüntette ki évtizedes közösségépítő és -megtartó munkásságáért. A Háló alapítójaként a Szürkebarátok legtöbb tagját is „behálózta”, a sok rendezvény közül, melyeken mi is ott voltunk, a legemlékezetesebb az 1999-es homoródi és a 2002-es zánkai Kárpát-medencei tábor volt.

A közösségi találkozókat mindig valamelyik tag lakásán tartjuk, Budapesten, Dunakeszin, Isaszegen, akár Kecskeméten. Egy-egy lelkiségi könyvet veszünk végig, valamilyen izgalmas témát vitatunk meg, vagy az aktuális vasárnapi szentírási szakaszokról osztjuk meg gondolatainkat. Tavaly a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Fábry Kornél atya szentségimádásról szóló előadás-sorozatát hallgattuk végig és beszéltük meg.

Gyakran a vendéglátók – többen civil teológiát végeztek, hitoktatóként is dolgoztak – készülnek valamilyen általuk választott témával, máskor meghívott előadók, világi vagy egyházi személyek tartanak előadást. Feltétlenül meg kell említeni azoknak a külső lelkivezetőinknek a nevét is, Sebők Sándor fóti plébánost, Kárpáti Sándor fóti káplánt, valamint Blanckenstein Miklós pestszentimrei plébánost, akik tanácsaikkal segítettek, és időnként személyes jelenlétükkel is megtisztelték összejöveteleinket.

A fél évszázados évfordulót szeptember 8-án, Puchard Zoltánék máriaremetei házában ünnepeltük meg. Hálát adtunk az 50 évért, és meghallgattuk Thuróczy György beszámolóját az általa vezetett Hálóról és a Hetvenkét Tanítvány Mozgalomról. Jó volt viszontlátni az egykori tagokat is. A közösség vonata zakatol tovább, az örökkévalóság felé.

Szerző: T. Kovács Péter

Fotó: Kovács Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria