Nagy izgalomban kezdődött az egri Jó Pásztor Óvoda egyik csütörtöki napja, a gyermekek a reggeli után szüretre indultak, nem is akárhogyan: kisvonat várta őket az épület előtt.
Az úti cél az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kőlyuktetői ültetvénye volt. A vödrökkel, kosarakkal felszerelkezett apróságok meghallgatták a rövid tájékoztatót a feladatról, majd nekiláttak a munkának.
A kísérő szülők is segédkeztek, úgy tartják, fontos, hogy a gyermekek megismerjék a kétkezi munkát is, a szüret pedig a térség fontos eseménye.
Habár időnként nehéz kordában tartani ennyi izgő-mozgó gyermeket, az óvodapedagógusok is úgy vélik, érdemes volt elfogadni az egyetem meghívását idén is. Rácz Antal Nikolett óvodapedagógus a Szent István Televízió kérdésére elmondta: igazi élményben van részük a gyermekeknek, akik közül néhányan már tavaly is részt vettek az egyetem ültetvényén a szüreten.
A munka nagy része véget ért a szőlőszedéssel, a gyerekek ezután megismerhették, hogyan történik a feldolgozás. Előbb azonban jött a jól megérdemelt zsíroskenyér.
A szőlőt zúzó-bogyozóba öntötték, ami a kocsányról leválasztotta és megtörte a szemeket. Az így nyert cefre azután a présbe került.
És ezután jöhetett a nap fénypontja, az ovisok megkóstolhatták a munkájuk gyümölcseként készült ízletes mustot.
Szerző: Bérczessy András
Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió
Forrás: Egri Főegyházmegye
Magyar Kurír
Kapcsolódó fotógaléria