Óvodaszenteléssel kezdődött az idei tanév a Hajdúdorogi Főegyházmegyében

Hazai – 2024. szeptember 4., szerda | 15:00

Ünnepélyes keretek között szentelték fel szeptember 2-án a legújabb görögkatolikus óvodát Szigetszentmiklóson. Az új, modern épületben helyet kapott intézményt Árpád-házi Szent Piroska oltalmába ajánlották. A Hajdúdorogi Főegyházmegye az óvoda megszentelésével indította el a 2024/25-ös tanévet.

A főegyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények idei jelmondata így szól: „Engedelmeskedjetek az Istennek és álljatok ellen a gonosznak!” Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita tanításában arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a célkitűzés már az óvodában kezdődik, az egészen pici gyerekeknél. Hiszen nekik is arra van szükségük, hogy tanítsuk meg őket Istennek engedelmeskedni, úgy sokkal boldogabb lesz az életük. A pedagógusokat pedig arra kérte, hogy az Istennek való engedelmességen keresztül tanítsák meg őket arra, hogy mi az, aminek ellen kell állni. „Csak az Istennek engedelmes ember lehet igazán boldog. És mi boldog embereket szeretnénk nevelni. Ebben kérem hát az együttműködést az óvó nénikkel, tanítókkal, tanárokkal, az igazgatókkal, a lelkivezetőkkel és országunk vezetőivel is” – folytatta a metropolita.

„Engedjétek hozzám a gyermekeket! – fel is hívja a figyelmünket erre a Jóisten. Jól tudjuk, hogy az apró gyermekeket alacsony termetük egyáltalán nem akadályozza meg abban, hogy Krisztushoz jussanak. Csakúgy, mint az evangéliumi szakaszban Zakeust sem. Ő is látni kívánta Jézust. Nekünk, felnőtteknek tehát engednünk kell, hogy az a belső indíttatás, ami Zakeusban is megvolt, kibontakozzon a gyermekekben. Engednünk kell, hogy hadd kerüljenek közelebb Krisztushoz. Arra kérem az óvodapedagógusainkat, tanítókat, tanárokat, hogy erre a belső indíttatásra figyeljenek oda a jövőben is” – mondta végül Kocsis Fülöp.

Nagyné Török Szilvia intézményvezető háláját fejezte ki a fenntartónak, és köszönetet mondott mindenkinek, különösen azoknak, akik jelentősen hozzájárultak az óvoda létrejöttéhez.

Tarnai Richárd, a Pest megyei kormányhivatal vezetője nagy örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Árpád-házi Szent Piroskáról nevezték el az intézményt.  Felidézte, a császárné egy modern, szent, a célt szem elől nem tévesztő, sajátos magyar karakter volt a történelemben. Hozzátette: biztató az európai jövőt tekintve, hogy egyházi óvodák létesülnek itthon. Szólt a gyermekekhez is, Sillye Jenő egyházi könnyűzenész dalát idézte: „Kicsi vagyok én, mégse félek én, / semmi baj nem lehet, mert engem Jézus szeret.”

Az utóbbi években nyolc helyszínen hoztak létre óvodát a Hajdúdorogi Főegyházmegyében, amiben sok segítséget kaptak a magyar államtól – idézte fel Seszták István főhelynök. „De miért éppen Szigetszentmiklós?” – tette fel a kérdést, majd magyarázattal is szolgált. „Elsősorban azért, mert a mindeneket bölcsességgel intéző és teremtő Isten így akarta. Őszintén hiszem, hogy a Jóisten azt akarta, hogy itt görögkatolikus óvoda legyen. Ha ő nem akarta volna, hiába fáradoztak volna az építők – gondolva a zsoltár szavára” – fogalmazott. Elmondta, a növekvő tendenciát tapasztalva igény jelentkezett az intézmény létrejöttére, aminek egyik oka, hogy a hagyományosan görögkatolikus vidékről, azaz Északkelet-Magyarországról elszármazott hívek szívesen találnak otthont ebben a régióban. „Legyen rajta áldás, de soha se felejtsük, hogy ez csak azért valósulhatott meg, mert az Isten így akarta” – figyelmeztetett Seszták István.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint annyi jövője van Európának és Magyarországnak, amennyi európai és magyar gyermek születik, ha vannak gyermekek, akkor lesz jövője az őket vállaló családoknak és a nemzetnek, ha nincs gyermek, akkor nincs jövő. A Parlament elnöke kijelentette: tudatosítanunk kell magunkban, hogy a gyermekvállalásra való hajlandóságot ugyan jelentős mértékben befolyásolják az anyagiak, de végső soron a szellemi állapotaink határozzák meg, az, hogy mit gondolunk az életről, az ember világban elfoglalt helyéről, az élet minőségét meghatározó tényezők fontossági sorrendjéről.

„A jövőnk tehát személyes életünkben éppúgy, mint nemzeti-közösségi szinten attól függ, hogy családjainkban és közösségi intézményeinkben milyen értékrendet, milyen mintákat adunk át az utánunk következő nemzedékeknek.”

Az ünnepséget az óvodások műsora színesítette, akik így énekeltek:

„Kicsiny kis fényemmel,
világítani fogok!
Áldom Őt mindennap és mindenhol!

Elrejtsem-e fényemet? Nem!
Világítani fogok!
Áldom Őt mindennap és mindenhol!

A sátán sem állíthat meg! Nem!
Világítani fogok!
Áldom Őt mindennap és mindenhol!

Így teszek, míg Jézus jön! Igen!
Világítani fogok!
Áldom Őt mindennap és mindenhol!

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria