Palánki Ferenc püspök vezetésével tartottak továbbképzést fiatal papoknak Debrecenben

Hazai – 2023. február 10., péntek | 13:16

Az elmúlt öt évben felszentelt papok és két diakónus vett részt február 7. és 9. között a debreceni püspöki székházban tartott továbbképzésen, amit a debrecen-nyíregyházi főpásztor, Krakomperger Zoltán általános helynök és Heidelsperger István püspöki helynök vezetett. A szentmisék, előadások, közös zsolozsma mellett személyes beszélgetésekre is lehetőségük nyílt a püspökkel a résztvevőknek.

A találkozó két reggelén Palánki Ferenc szentmisét mutatott be  a püspöki székház kápolnájában.

Kedd reggeli homíliájában a főpásztor az elhangzott szentírási szakaszok üzenetére hívta fel a figyelmet: az ember teremtésének történetéről szóló olvasmányban (Ter 1,20–2,4) azt olvassuk, hogy „Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott”. Tudjuk, hogy a világ nincs teljesen készen, hiszen még nem született meg minden ember, nem építettünk fel minden házat, templomot, egyházközséget, vagyis

Isten bevonja a mi szolgálatunkat, az emberségünket, az életünket a világ tökéletesítésébe, teljessé tételébe. Micsoda megtiszteltetés ez számunkra

– hangsúlyozta a szónok.

Az evangéliumban (Mk 7,1–13) Jézus azt mondja a farizeusoknak és írástudóknak: „Ez a nép ajkával tisztel engem, ám a szíve távol van tőlem.” A történet arról szól, hogy az az ember, aki a végtelenből, az Isten szeretetéből kapott életet és a végtelent kell hogy szolgálja a földi életével, elkezd rövidebb időszakokról gondolkodni, az ősök hagyományára hivatkozik, ami nem a végtelen – fejtette ki a megyéspüspök.

„Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok.” A szentírási szakaszt idézve Palánki Ferenc így fogalmazott: Nem vesszük észre, hogy miközben magasztaljuk, dicsérjük Istent a szánkkal, a szívünk messze van tőle, a végtelentől.

Arra kaptunk meghívást, hogy segítsük embertársainkat rácsodálkozni a végtelenre, Isten szándékára, aki azt akarja, hogy a munkatársai legyünk, építsük tovább ezt a jó világot.

A bűn, az emberi önzés, a szeretetlenség megtörte ezt a jóságot. Tapasztaljuk, érezzük a háború, a békétlenség, a gyűlölködés hatásait, de ott van a hit, a bizalom, a reménység. Szent Pál szavai szerint: „Ahol azonban elhatalmasodott a bűn, túláradt a kegyelem” (Róm 5,20). Vagyis az a kegyelem, aki maga az Isten. Az övé a győzelem, az utolsó szó.

„Mi ezzel a meggyőződéssel szeretnénk végezni papi szolgálatunkat, hogy ezt a jót szolgáljuk, építsük, ezzel a jóval együttműködjünk, és ennek a jónak a megvalósulásának az örökkévalóságon át örvendhessünk” – mondta homíliájában Palánki Ferenc megyéspüspök.

A továbbképzés második napján a Debrecen Televízió rögzítette a fiatal papok, diakónusok elmélkedéseit a később adásba kerülő, Erőnk forrása című felekezeti magazinműsor részére.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria