Palánki Ferenc szilveszterkor: Jézus nem veti szemünkre a bűneinket, hanem meghív a jóra

Hazai – 2023. január 3., kedd | 13:44

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök év végi hálaadó szentmisét mutatott be december 31-én a debreceni Szent Anna-székesegyházban. A szertartáson Krakomperger Zoltán püspöki helynök, plébános koncelebrált, aki az év utolsó estéjén hálaadással tekintett vissza az egyházközség 2022-es évére.

A szentmisén imádkoztak az aznap elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa lelki üdvéért is. A szentmise szentségimádással, majd szentségi áldással zárult.

Palánki Ferenc püspök szentbeszédében így fogalmazott: Szilveszter estéjén a múló időről szoktunk elmélkedni, arról, hogy gyorsan peregnek életünk évei. Milyen érdekes, hogy egy-egy perc sokszor nehezen telik, az évek meg repülnek.

Szent Ágoston azt mondja az időről: „Ha kérdezik, nem tudom. De ha nem kérdezik, akkor tudom.”

Az idő, ami múlik fölöttünk, nem mindegy, hogyan telik. Nemsokára beteljesedik ez az év. Vajon eljutottak-e cselekedeteink a teljességre? Milyen sokszor hűtlenek voltunk Istenhez, ahogy a temetésen is szoktuk énekelni: „Ó, életemnek mennyi hűtlen, elhibázott napja volt”, de Jézus – amikor megszólít bennünket ezen az estén is – nem veti szemünkre a bűneinket, hanem meghív a jóra, arra, hogy szeressünk, hogy ragaszkodjunk hozzá, az ő igazságához. Akár rövid, akár hosszú életünk van, hozzá kell ragaszkodnunk, rá kell bíznunk az életünket – hangsúlyozta a főpásztor.

Palánki Ferenc megyéspüspök elmélkedése ITT meghallgatható.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria