Pálházán tartották az idei Görögtűz+ tábort

Hazai – 2023. július 26., szerda | 17:38

Hagyományteremtő céllal szervezte meg tavaly első alkalommal a Görögtűz+ tábort a Görögkatolikus Metropólia. Az ötlet jónak bizonyult, hiszen az idei, június 26-tól Pálházán megtartott programon már több mint negyven fiatal vett részt.

Több évtizedes múltra tekint vissza az Obbágy László hitoktatási referens által megálmodott Görögtűz tábor, ami az egész ország görögkatolikus hittanosainak jutalomtábora. Idén is megszervezték a tanév lezárását követően Nagykállón.

Ezzel párhuzamosan a „kistestvér”, a Görögtűz+ tábort is megtartották, amelyet azon korosztály számára hívtak életre, akik már „kiöregedtek” a nagy múltú elődből. Pálházára tehát azokat a 14–20 év közötti fiatalokat várták, akik szerettek volna újra időt eltölteni a régi tábori barátokkal vagy akár újakat szerezni.

A tábor megszervezésével kiemelt célja volt a metropóliának továbbá az is, hogy olyan fiatal közösségek kovácsolódjanak, amelyek a görögkatolikus egyházmegyékben az év további részében is összetartóak és tagjaik hitükben megerősödve élik meg fiatalságukat. 

Az első napon a szállás elfoglalása és az ebéd elfogyasztása után elindult a csapat a Megyer-hegyi tengerszemhez, ahol csatlakozott a fiatalokhoz Kocsis Fülöp érsek-metropolita is. A főpásztor vezetésével a pálházi görögkatolikus templomban vecsernyén kérték a táborozók a Jóisten áldását a hétre.

A következő napokban a környék felfedezése következett: idegenvezetéssel ismerhették meg a fiatalok a füzéri várat, majd a füzérradványi Károlyi-kastélyt. A műemléki barangolások mellett arra is jutott idő, hogy a Háromhutát körülölelő varázslatos erdőkben túrázzanak. A legnagyobb izgalommal mégis a sátoraljaújhelyi kalandparki kitérőt várták a fiatalok.

A tábor idejére esett Péter és Pál főapostolok ünnepe, ami egyben pihenőnapja is volt a programokban bővelkedő hétnek. A fiatalok az ünnephez méltó Szent Liturgián vehettek részt, amelyet a helyi parókus, Pásztor Gergely vezetett. A megszentelt nap után elindultak a sárospataki fürdőbe, ahol az egész napos strandolás után saját kezűleg készítettek a fiatalok búcsúvacsorát.

Másnap már a búcsúzás következett, ám előtte még maradt idő egy kis művelődésre, tárlatvezetésre a Magyar Nyelv Múzeumában.

A tábori napokért a pálházi görögkatolikus templomban az Orosz Atanáz püspök vezette imaórán adtak hálát a fiatalok. Nagy köszönet illeti Kocsis Dániel, Domokos Zsolt, Salai Szabolcs és Dudás György atyákat, akik a táborban kísérték a fiatalokat és velük voltak, ha lelki nehézségeik adódtak vagy egy jó beszélgetésre volt szükségük.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria