Pálos Frigyes, a váci egyházmegyei gyűjtemény igazgatója Vác Város Művelődéséért díjat kapott

Hazai – 2017. január 25., szerda | 9:01

A hagyományokhoz híven január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából tartott városi ünnepség keretében adták át Vácott a település művészeti és közművelődési díjait.

A 2001-ben alapított Vác Város Művelődéséért kitüntetést az idén Pálos Frigyes prépostnak, a váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatójának ítélte oda az önkormányzati képviselő-testület.

Pálos Frigyes 1924-ben született, 1947-ben szentelték pappá, 1972-ben szerzett művészettörténész-diplomát. Méltatásában kiemelték: tevékenyen részt vett az egyházmegyében a tereskei és a hévízgyörki Árpád-kori templom helyreállításában, valamint Csörög településen egy új templom építésében.

Az egyházmegyei kincstár igazgatói feladatainak ellátása mellett mind a mai napig rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat. Jelentős publikációs tevékenysége is, legutóbbi (2013-ban megjelent) kötete Mindszenty József hercegprímás váci kötődéseiről szól.

Pálos Frigyes korábban kiérdemelte a Magyar Műemlékvédelemért kitüntetést, a Pro Dioecesi Vacensi (Váci Egyházmegyéért) emlékérmet, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, a Forster Gyula-emlékérmet, valamint az egyházi értékek kutatását, gyűjtését, nagyközönség elé tárását elismerő Fraknói Vilmos-díjat.

Fotó: Váci Egyházmegye

Ribáry Zoltán/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria