Pálos Frigyesre emlékeztek születése 100. évfordulóján Vácon

Hazai – 2024. január 30., kedd | 11:20

Pálos Frigyesre emlékeztek január 23-án a Váci Múzeum Egyesület tagjai, rokonok, barátok és hívek az Apor Vilmos Katolikus Főiskola II. János Pál termében (az egykori papi szeminárium kápolnájában) a néhai prépost, őrkanonok, művészettörténész születésének 100. évfordulóján.

A program elején a Váci Múzeum Egyesület elnöke, Zomborka Márta köszöntötte a jelenlévőket, közreműködött Káplár Gréta, aki Árpád-házi szentekről szóló népénekeket szólaltatott meg.

Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök az eseményen beszédében felidézte, hogy sorsszerű kapcsolódások fűzték a néhai préposthoz. Pálos Frigyest az ő születése évében, 1943-ban szentelték pappá, majd 1957-ben, amikor a nyugalmazott megyéspüspök a gimnázium első osztályos tanulója lett, hosszú szünet után lehetővé vált a fakultatív hittanoktatás, így az addig „hitoktatói tevékenységéből felfüggesztett” Frigyes atya néhány évig a tanára is lett, mely idő alatt életre szóló hatást is gyakorolt rá személyiségével. „Az atya arra született – mondta Beer Miklós –, hogy Isten igéjét továbbadja. Tette ezt fáradhatatlanul: bár eltiltották, áthelyezték, sok megaláztatás érte, de – mint istenszeretőnek – mindez javára vált. Aktív, tevékeny életet élt, melynek eredményeként – Váci Mihály metaforáját idézve – »kút lett, amelyből sokan isznak«; ajándéka életünknek.”

Pálos Frigyes tevékeny életútját részletesen, vetített előadás keretében mutatta be Holnapy Dénes Márton premontrei szerzetes, építészmérnök, aki számtalan családi kötődés és választott hivatásai által került közel hozzá, és dolgozott vele együtt élete során építészeti tervei megvalósításában.

A rendhagyó születésnapi megemlékezés végén a megjelentek közösen elénekelték a Boldogasszony anyánkat, majd a család és a közeli hozzátartozók vendégül látták a jelenlévőket; kötetlen beszélgetéssel zárult az est.

*

2019-ben tisztelői gazdagon illusztrált emlékkönyvet állítottak össze és jelentettek meg Pálos Frigyes tiszteletére, Beer Miklós püspök támogatásával. Érdemes kézbe venni ezt a kötetet, mert a sok fénykép és személyes vallomás, beszámoló révén emberközeli, hiteles képet rajzol a művészettörténész személyéről, s emellett azok megemlékezései is helyet kaptak benne, akik Pálos Frigyessel személyesen találkoztak, beszélgettek, vagy közösen terveztek és munkálkodtak vele tervei megvalósításán.

Forrás: Váci Egyházmegye; Váci Múzeum Egyesület

Fotó: Ferencz Beatrix

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria