Pápai küldött látogatta meg a Jordániába menekült irakiakat

Kitekintő – 2015. március 31., kedd | 19:58

Nagylelkűség, méltóság, barátság – ezekkel a szavakkal jellemezte Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa a jordániai Ammánban március 30-án tett látogatását, ahol két plébániai közösséggel találkozott, amely iraki menekülteket fogad be – tudósít a Vatikáni Rádió.

A bíboros a Szentatya küldötteként a Közel-Keleten tartózkodik, hogy közvetítse az Irakból kitelepített keresztény családoknak a pápa lelki közelségét és szeretetét. Március 30-án, hétfő este indult tovább Bagdadba, ahol a napokban két autóba rejtett pokolgép felrobbanása négy áldozatot követelt. A terrorcselekmény egybeesett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak az iraki fővárosban tett látogatásával.

Nagylelkűség az iraki menekültek iránt

Ammánban a bíboros találkozott a jordániai Caritas felelősével, akinek vezetésével betekintést nyerhetett abba a szervezeti struktúrába, amely húsz család befogadását teszi lehetővé. Örömmel tapasztalta sokak nagylelkűségét és azt, hogy még ebben a helyzetben is megtalálják a módját, hogy a méltóságot és a barátságot kifejezzék. A Caritas vezetője beszámolt emellett a közel háromszáz menekült gyermek számára szervezett délutáni iskoláról, amelyet az Egyház Anyja plébánián alakítottak ki, valamint a felnőttek számára indított angol nyelvtanfolyamról.

A pápa aggódik a menekültek miatt

A következő napokban Fernando Filoni bíboros Irakba látogat, immár második alkalommal tavaly augusztus óta. Mostani útjának hírét március 27-én tette közzé a Szentszék Sajtóterme, amely hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa aggódik a térségbeli keresztény családok és más közösségek helyzete miatt, akiket elűznek otthonaikból, falvaikból, különösen is Moszul városából és a Ninivei-síkságról.

Az Irakból elűzött keresztény családok igazságtalan erőszak áldozatai

A nagyhéten ezek a családok osztoznak Krisztussal az igazságtalan erőszakban, amelynek áldozatai, és részt vesznek Krisztus szenvedésében. Filoni bíboros látogatásával kifejezi a Szentatya közelségét és szeretetét e családok iránt, egyesülve velük az imában.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

 

Kapcsolódó fotógaléria