Pápai leirat szabályozza az Olaszországi Ukrán Katolikus Exarchátus normáit

Ferenc pápa – 2023. augusztus 30., szerda | 13:51

Augusztus 28-án tették közzé a Vatikánban azt a pápai leiratot (rescriptum), mely a változó körülmények miatt szabályozza és több helyen pontosítja az Olaszországi Ukrán Katolikus Exarchátus (Exarchatus Apostolicus Italiae Ucrainorum) normáit.

Ferenc pápa augusztus 23-án kihallgatáson fogadta Claudio Gugerotti érseket, a Keleti Egyházak Dikasztériuma prefektusát, aki előterjesztette javaslatait az Olaszországban 2019. július 11-én létrehozott keleti rítusú ukrán katolikus exarchátus híveinek lelkigondozásáról, tekintettel arra, hogy az eredeti identitás megőrzése segíti őket a katolikus vallás megtartásában és elmélyítésében. A pápai leirat ennek jegyében elrendeli a következőket:

A római pápa nevében az exarcha irányítja az exarchátust, amely Isten népének egy része, amelyet a sui iuris (saját jogú) ukrán görögkatolikus egyház hívei alkotnak, akik állandó vagy ideiglenes lakóhellyel rendelkeznek Olaszországban.

Az exarcha jogilag tagja az Olasz Püspöki Konferenciának, következésképpen kötik őt annak működési szabályai és követi annak irányelveit.

Az exarcha hivatala gyakorlása során szoros közösséget és kapcsolatot tart fenn azon olaszországi egyházmegyék és eparchiák püspökeivel, amelyekben az exarchátus jelen van.

A személyi plébániák felállítása esetén az exarcha kikéri az érintett helyi püspök véleményét, majd erről tájékoztatja a Keleti Egyházak Dikasztériumát.

Az exarchátus papjainak ápolniuk kell az egység kötelékét azon egyházmegye vagy eparchia papságával, melynek területén szolgálatukat végzik. Ennek szellemében támogatják a közös lelkipásztori és karitatív kezdeményezéseket és tevékenységeket, melyek az exarcha és a helyi püspök közötti konkrét megállapodások vagy egyezmények tárgyát képezhetik.

Az exarchátus és azon egyházmegyék papjai, amelyek területén az exarchátus személyi plébániája található, a lelkipásztori szolgálatban kölcsönösen segítik egymást.

A sui iuris ukrán görögkatolikus egyház papjai lelkipásztori szolgálatát vagy tanulmányi célú olaszországi jelenlétét az Olasz Püspöki Konferencia által megállapított keretek szerint az illetékes egyházi elöljárók és az exarcha közötti megállapodások szabályozzák.

Ha a megállapodást egyházmegyés vagy eparchiális püspök írja alá, akkor ahhoz szükséges az exarcha hozzájárulása.

Az exarcha a Keleti Egyházak Dikasztériumának engedélyével létrehozhatja a megszentelt élet intézményei és az apostoli élet társaságai új intézményeit.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria