Pápalátogatás előtti ökumenikus istentisztelet a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben

Hazai – 2023. április 28., péntek | 11:40

Április 24-én ökumenikus istentiszteletet tartottak a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben, az V. Agglomerációs Központ szervezésében, az agglomerációba tartozó intézetek börtönlelkipásztorainak részvételével. Három történelmi egyház püspöke hirdette Isten igéjét a hitüket gyakorló fogvatartottaknak. Kiss-Valkó Eszter zászlós, agglomerációs sajtóreferens írását szerkesztve közöljük.

Szeidl Tamás büntetés-végrehajtási ezredes, az V. Agglomerációs Központ parancsnokának köszöntő szavait követően Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök az apostoli látogatásra április 28-án Magyarországra érkező Ferenc pápa üzenetével köszöntötte a jelenlévőket: „Krisztus a jövőnk” (Ef 3,18).

Mit jelent ez a hívő emberek számára? – tette fel a kérdést a főpásztor. Elmélkedésében hangsúlyozta: Jézus Krisztus szeretete mindent meghaladó szeretet; annak ellenére is szeret, hogy milyenek vagyunk mi, emberek. Jézus Krisztus él, feltámadt, és vele együtt feltámadnak mindazok, akik hisznek benne. Ennek örömét, e végtelen szabadság örömét kívánja mindenki számára Palánki Ferenc püspök.

„A mi segítségünk az Úr nevében van, ki teremtett, ki megtart és bölcsen eligazgat mindeneket! Neki legyen dicsőség mindörökké!” – mondta igehirdetése elején Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke; majd a kételkedő Tamás képével folytatta a húsvéti történetet János evangéliumának 20. fejezetéből. Igehirdetésében azt kérte, hogy a kételkedés eszközével jusson el mindenki a hitig. Jézusnak húsvét után nem volt akadály a bezárt ajtó; ő más természettel, fizikai adottságokkal ruháztatott fel, akinek tér és idő nem számít. „Nincs olyan zárka vagy hely, ahol ővele, a Feltámadottal ne lehetne találkozni” – zárta ünnepi igehirdetését a református püspök.

A hitmélyítő ökumenikus ünnepi istentiszteleten Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája szeretett volna a fogvatartottak és az agglomeráció intézeteinek lelkészei között szolgálni, azonban a pápalátogatással kapcsolatos feladatai elszólították.

Szocska Ábel, a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke a Szentatya látogatásával, az ő tiszteletteljes fogadásával kapcsolatban osztott meg néhány gondolatot. Ferenc pápa viselkedése Krisztus követésében kiemelkedő abban is, amit hirdet – mondta a főpásztor. – Jó példát mutat, mint egy atya a gyermekének; mindezt Krisztus iránti tiszteletből teszi. Az apa mint jó példakép hasonlatával mutatja meg és magyarázza azt az imádságot, melyet Jézus tanított. Felhívja a figyelmet, hogy tekintsünk úgy Istenre, mint a mi Atyánkra, akire felnézünk, akiben bízunk, aki utat mutat nekünk.

Prédikációja végén Szocska Ábel püspök arra kérte a jelenlévőket, hogy vele együtt mondják el háromszor, három formában a Miatyánk imát. Elsőként úgy, ahogyan meg van írva, majd úgy, ahogy Jézus a mennyei Atyától tanulta, majd úgy, ahogyan azt a teremben lévők szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták.

Az igehirdetések végén a három püspök Isten áldását kérte a jelenlévőkre, szeretteikre, életükre.

Végezetül az ünnepi istentiszteletnek otthont adó intézet osztályvezető lelkésze, Darvas Szilárd Máté evangéliumának e szavaival köszönte meg a főpásztorok szolgálatát, tanítását: „Menjetek el és tegyetek tanítvánnyá minden népet (…) és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.”

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria