Papi jubileumokat ünnepelnek az egyházmegye alapításának 1015. évfordulóján a pécsi székesegyházban

Hazai – 2024. augusztus 23., péntek | 16:44

1015 évvel ezelőtt, 1009. augusztus 23-án alapította Szent István király a pécsi püspökséget, erről tanúskodik az alapító oklevél egyházmegyei levéltárban őrzött hiteles másolata. Az évforduló alkalmából augusztus 23-án Felföldi László megyéspüspök szentmisét mutat be a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban, ahol a szentelési jubileumukat ünneplő papokat is köszöntik.

István király a pápától kapott előjogra támaszkodva országát tíz püspökségre osztotta, köztük két érsekséget is alapított, Esztergomban és Kalocsán. Ekkor hozta létre a Pécsi Egyházmegyét is. A Szent Péter apostolfejedelem oltalmába helyezett egyházmegye alapítólevelét a Győr várában tartott egyházi zsinaton írták alá, 1009. augusztus 23-án.

Az erről szóló oklevél eredetije valószínűleg megsemmisült, ma ismert másolata a somogyi konvent egy 1404-ben kelt átiratában maradt fenn.

Ezt a kéziratos dokumentumot ma a Pécsi Egyházmegyei Levéltárban őrzik.

A püspöki székhely kiválasztásában minden bizonnyal nagy szerepe lehetett a város ókeresztény emlékeinek is. A pécsi püspökség északon és nyugaton a Veszprémi Egyházmegyével volt határos; keleten a Duna jelentette a természetes határt; délnyugaton csak a zágrábi püspökség felállítását (1091) követően került sor a határok kijelölésére. Az egyházmegye létrejöttét követően szerveződtek meg a területen a vármegyék: Tolna, Baranya, Pozsega és Valkó. A püspökség területén nyolc főesperesi kerület jött létre: a tolnai, a regölyi, a baranyai, a vátyi, az aszúági, a valkói, a marchiai és a pozsegai.

Az újonnan megalapított Pécsi Egyházmegye első püspökének a lombardiai születésű bencés szerzetest, Bonipertet (1009–1036) nevezték ki.

*

A pappá szentelési jubileumukat ünneplő lelkipásztorok köszöntése hagyományosan a Pécsi Egyházmegye alapításának évfordulójához kötődik.

Az alapítás 1015. évfordulója alkalmából bemutatott koncelebrált szentmisét követően az egyházmegye főtemplomában köszöntik a jubiláns atyákat, akik idén ünneplik pappá, illetve püspökké szentelésük évfordulóját: Mayer Mihály nyugalmazott pécsi megyéspüspököt pappá szentelésének 60. (Pécs, 1964. június 21.) és püspökké szentelésének 35. (Esztergom, 1989. február 11.); Bíró László nyugalmazott tábori püspököt pappá szentelésének 50. (Szekszárd, 1974. június 23.) és püspökké szentelésének 30. (Kecskemét, 1994. május 21.); Kvanduk Frigyest, a Pécsi Egyházmegye általános püspöki helynökét pappá szentelésének 50. (Pécs, 1974. június 21.), Horváth István nagyprépostot pappá szentelésének 50. (Pécs, 1974. június 23.), Juhász Tibort pappá szentelésének 40. (Pécs, 1984. június 14.) és Csicsó Jánost pappá szentelésének 25. (Pécs, 1999. június 19.) évfordulója alkalmából.

Az ünnepi szentmisét a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján élőben közvetítik.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria