Papi koronagyűlést tartottak Nagyváradon

Külhoni – 2024. március 9., szombat | 12:47

A püspöki palota második emeleti üléstermében a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye papjai tavaszi koronagyűlésen vettek részt március 5-én. A papi továbbképzés témája a ministránsok lelkipásztori ellátása és a hivatásgondozás volt, előadója pedig Hortobágyi Arnold pannonhalmi bencés szerzetes.

„Ajtótok és szívetek álljon mindig nyitva a hívek előtt!“ – figyelmezteti Ferenc pápa a papokat. Ennek a mondatnak megfelel mindaz, amiről a Nagyváradon megtartott koronagyűlés előadója beszélt.

A tavaszi papi találkozó vendégelőadója, Hortobágyi Arnold OSB az oltárszolgálatról, a ministránsok szerepéről és fontosságáról beszélt a nagyváradi egyházmegye papjainak. 

Lelkipásztori igyekezet és készség szükséges az együtt munkálkodásra – ezt szemléltették a ministránstáborban és -foglalkozásokon megalkotott miseruhák is, amelyeket a gyermekek együtt alkottak.

„Valami megfog és valami megtart a hivatásban – mutatott rá Hortobágyi Arnold OSB a ministránsokkal való foglalkozás témájában tartott előadásában.  – Nagyon sok pap, aki ma részt vesz az oltárszolgálatban, a ministrálástól indult. A papi hivatás bölcsője az oltárszolgálat.”

„Meggyőződésem, hogy a hivatás alapvetően Isten műve bennünk, ugyanakkor szükségünk van emberi igyekezetre, hogy hozzátegyük a magunk részét.”

Forrás és fotó: Romkat.ro; Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria