Papi közösségi rekreáción vettek részt a Váci Egyházmegye lelkipásztorai Mátraverebély-Szentkúton

Hazai – 2023. június 8., csütörtök | 9:00

A Váci Egyházmegye papsága május 30–31-én kétnapos találkozót tartott Mátraverebély-Szentkúton, amelynek célja elsősorban a közösségépítés és a közös pihenés volt. A rekreációs, de egyben egyéni lelki elmélyülést is nyújtó programot második alkalommal szervezte meg a pasztorális helynökség.

Az első nap délelőttjén kisebb csoportokban járták be a szentkúti kegyhelyet körülvevő erdőben a papok lelki útját, amelyet az egyházmegye plébániai szolgálatra készülő animátorai, hitoktatói készítettek elő nagy szeretettel és gondoskodással.

Az ötállomásos úton a résztvevők arra kaptak meghívást, hogy kérdések és kreatív feladatok segítségével lélekben újra bejárják meghívásukat és eddigi papi életútjukat; visszatekintettek meghívásukra, hálát adhattak azokért, akik kísérték, segítették őket; átgondolhatták azokat a személyes karizmákat, amelyekkel szolgálatukat végzik, valamint az elmúlt évek gyümölcseit. Az útszéli kereszthez letehették jelenlegi és korábbi nehézségeik jelképes köveit. Végül meghívást kaptak arra, hogy újra kimondják igenüket hivatásukra. Minden állomáson kisebb ajándékok várták őket (például névre szóló mézeskalács). Közös ünnepléssel és koccintással ért véget az út.

„...ez most nagyon jólesett, szükség volt rá” – mondta a lelki út végén az egyik résztvevő, amikor megköszönték az animátoroknak, hogy előkészítték a papok lelki útját.

Délután kirándulás, társasjátékozás vagy termálfürdőzés között lehetett választani; este borkóstolós vacsora és filmnézés szerepelt a programban.

Másnap délelőtt a papi élet és szolgálat aktuális témáit dolgozták fel, kisebb csoportokban beszélgetve.

A papi közösségi rekreáció május 31-én püspöki szentmisével zárult, amelyet a szinodális folyamat sikeréért ajánlottak fel.

A program előkészítésében közreműködtek azok a hitoktatók, akik az elmúlt két évben a plébániai animátorképzésen vettek részt. Az ő feladatuk lesz, hogy segítsék a lelkipásztorok munkáját a közösségépítésben, különösen azokon a településeken, ahol nincs állandó papi jelenlét.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria