Papok és szüleik zarándokoltak a Brenner János emlékét őrző zsidai Jó Pásztor-kápolnába

Hazai – 2023. augusztus 30., szerda | 10:43

A Szombathelyi Egyházmegye papjainak és szüleiknek hagyományos zarándoklatára augusztus 25-én, a zsidai Jó Pásztor-kápolna felszentelésének évfordulóján került sor.

A szentmisét Székely János megyéspüspök mutatta be papok és diakónusok, valamint hozzátartozóik részvételével.

A főpásztor szentbeszédében kiemelten szólt a szülőkről. Megemlítette a saját édesanyját, aki hosszú ideig otthon maradt velük gyermekkorukban. Nagyon jól esett neki gyermekként, amikor csak annyit mondott édesanyja: „Örülök, hogy élsz.” Hálát kell adni a szülőkért, a szeretetükért, hitükért, főleg azért, mert ők az életünk nagymesterei – hangsúlyozta a főpásztor.

Székely János püspök szentbeszéde ITT visszahallgatható.

*

Brenner János emlékét a Jó Pásztor-kápolna is őrzi vértanúsága közelében, Szentgotthárd-Zsidán.

1957. december 15-én, a mai napig ismeretlen tettesek brutális módon meggyilkolták Brenner János rábakethelyi káplánt. A vértanú lelkipásztorról hosszú évtizedeken keresztül nyilvánosan nem lehetett megemlékezni, a kommunista diktatúra miatt. A rendszerváltozás utáni első hivatalos megemlékezés 1992. december 13-án volt, amikor a vértanúságának helyszínétől néhány méterre, a zsidai iskolakápolna előtt emlékkeresztet állítottak.

Egy évvel később, 1993-ban jött létre a Brenner János Emlékhely Alapítvány, amelynek célja, hogy a vértanú pap emlékét méltó módon megőrizzék. Ennek érdekében elhatározták, hogy emlékkápolnát építenek azon a helyen, ahol Brenner János utolsó útja haladt.

A kápolna alapkőletétele 1995. december 9-én volt, 1996. augusztus 25-én pedig meg is történt a felszentelése. A vértanúság 40. évfordulóján, 1997-ben a kápolna új haranggal gazdagodott.

A szombathelyi egyházmegye 1999. október 3-án indította el Brenner János boldoggáavatási ügyét, a vértanú papot végül 2018. május 1-jén avatták boldoggá Szombathelyen.

Az emlékkápolnában, amelynek hivatalos elnevezése Jó Pásztor-kápolna, májustól októberig minden hónap 13-án, a fatimai jelenések emléknapján szentmisét mutatnak be és imádkoznak Brenner János szentté avatásáért, valamint papi és szerzetesi hivatásokért.

Péter és Pál apostolok ünnepén az egyházmegye újmisés papjai mutatnak be itt szentmisét.

2001. október 7-én, Rózsafüzér Királynőjének ünnepén az emlékkápolnában megalakult egy férfiakból álló rózsafüzér-társulat, amely először Brenner János boldoggá avatásáért, majd annak teljesülése után a szentté avatásáért imádkozik.

A kápolnát sokan keresik fel hívek és érdeklődők egyaránt. Előre történő bejelentkezés után idegenvezetéssel tekinthetik meg az ide zarándoklók.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye; brennerjanos.hu

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria