Párizsi olimpiai játékok – A francia püspökök elítélik a kereszténység kigúnyolását

Kitekintő – 2024. július 27., szombat | 21:28

A Francia Püspöki Konferencia (CEF – Conférence des évêques de France) az olimpiai játékok a Szajna partján július 26-án, pénteken megrendezett megnyitóünnepségét követő napon kiadott sajtóközleményében méltatta a „szépség és öröm csodálatos, érzelmekben gazdag pillanatait”. A püspökök azonban kifejezték, hogy a keresztényeket megbántották bizonyos felháborító és provokatív jelenetek.

A párizsi olimpiai játékok megnyitóünnepsége a Szajnán, 85 hajón felvonultatott sportküldöttséggel, számos művészi tablóval és a világ minden tájáról érkező művészek, köztük az amerikai Lady Gaga és a kanadai Céline Dion fellépésével zajlott.

A Francia Püspöki Konferencia kifejezte, hogy „a tegnap esti megnyitóünnepség (...) az egész világnak a szépség és az öröm csodálatos, érzelmekben gazdag és általánosan elismert pillanatait kínálta”. Ugyanakkor az ünnepség „a kereszténység kicsúfolásának és kigúnyolásának jeleneteit is tartalmazta, amit mélységesen elítélünk” – hangsúlyozzák közleményükben.

A megfogalmazott kritikák középpontjában Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című festményének ábrázolása áll, amelyet egy tucatnyi, női ruhába öltözött férfi (transzvesztita, drag queen) mutatott be. A jelenet kapcsán számos, más vallási felekezet vezetője fejezte ki szolidaritását a Francia Katolikus Egyházzal – olvasható a sajtóközleményben.

„Minden kontinens összes keresztényére gondolunk, akiket megbántott bizonyos jelenetek felháborító és provokatív volta” – írták a francia püspökök. „Szeretnénk, ha megértenék, hogy az olimpiai ünnepség messze túlmutat néhány művész ideológiai elfogultságán” – áll a közleményben.

A CEF főtitkára, Hugues de Woillemont az X közösségi oldalon rámutatott az ellentmondásra „a kinyilvánított befogadás és egyes hívők tényleges kirekesztése között. Nem kell megbántani az emberek lelkiismeretét a testvériség és annak előmozdítása érdekében”.

François Touve, a CEF Kommunikációs Tanácsának elnöke, a fréjus-touloni egyházmegye koadjutor püspöke „határozottan csatlakozott” a francia egyház által kiadott nyilatkozathoz. A közösségi oldalakon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy „sokakhoz hasonlóan tiltakozik ez ellen a botrányos és súlyos sértés ellen, amely a keresztényeket világszerte érte”.

A CEF nyilatkozatát azzal zárta, hogy emlékeztetett arra, hogy a sport „csodálatos tevékenység, amely mélyen gyönyörködteti a sportolók és a nézők szívét”, és hogy az olimpiai eszme „az egység és az emberi testvériség e valóságát szolgáló mozgalom”.

A megnyitóünnepség a remény hangján ért véget, amelyet a nézők egyhangúlag értékeltek, az est egyik csúcspontjával: Céline Dion az Eiffel-torony első emeletéről zárta le Édith Piaf Hymne à l’amour (A szeretet himnusza) című dalával, és a dal utolsó szavait hagyta visszhangozni a párizsi éjszakában: „Isten összehozza azokat, akik szeretik egymást”.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió francia nyelvű szerkesztősége

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria