Parolin bíboros államtitkár találkozott az Arab Liga delegációjával

Kitekintő – 2023. december 20., szerda | 13:24

A vatikáni államtitkár december 16-án fogadta az Arab Államok Ligája küldöttségét a térség országainak több nagykövetével együtt. Pietro Parolin emlékeztetett Ferenc pápa felhívására az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet érdekében, valamint a Szentszék álláspontjára, beleértve a kétállami megoldást.

December 16-án, szombaton Pietro Parolin bíboros államtitkár megismételte a Szentszék aggodalmát az izraeli és palesztinai helyzet miatt, amikor fogadta Enas Sayed Mohamed Aly Mekkawyt, az Arab Államok Ligája delegátusát, akit elkísért a találkozóra Issa Kassissiehm, Palesztina; Farid El Khazen, Libanon; Rahman Farhan Abdullah Alaameri, Irak, valamint Mahmoud Talaat, Egyiptom nagykövete.

A szombati találkozóról kiadott szentszéki közlemény szerint a Vatikáni Államtitkárságon folytatott szívélyes légkörű megbeszélések során Parolin bíboros emlékeztetett Ferenc pápa gyakori felhívásaira, amelyeket a tűzszünet és a humanitárius segélyek Gázába való eljuttatása érdekében tesz.

A vatikáni államtitkár hangsúlyozta, hogy sürgős szükség van a kétállami megoldás teljes körű megvalósítására, valamint arra, hogy létrehozzák Jeruzsálem városának nemzetközileg garantált különleges státuszát a régió tartós békéjének megteremtése érdekében.

*

Az Arab Liga arab többségű államok regionális nemzetközi szervezete. Az öt alapító állam – Egyiptom, Szíria, Irak, Libanon és Jordánia – által aláírt alexandriai egyezménnyel jött létre 1945. március 22-én az egyiptomi Alexandriában. A szervezethez nem sokkal később csatlakozott alapítóként Szaúd-Arábia, Észak-Jemen és Palesztina is. Jelenleg 22 tagállama van, bár Szíria tagságát 2011-ben felfüggesztették.

Elsődlegesen politikai célból jött létre, azonban a tagság kulturális, földrajzi és nyelvi hasonlóságokon és közelségen alapul. Célja az együttműködés és a kölcsönös segítségnyújtás előmozdítása; a gazdasági, társadalmi, politikai, kulturális és katonai együttműködés fejlesztése. Székhelye Egyiptom fővárosában, Kairóban található.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria